ΚΟΣΜΟΣ

Η «Gen Z» αλλάζει το εργασιακό τοπίο - Οι προτεραιότητες των νέων στην «αγορά»

Η «Gen Z» αλλάζει το εργασιακό τοπίο - Οι προτεραιότητες των νέων στην «αγορά»
AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Τη συμπεριφορά και τις προσδοκίες του ανθρώπινου δυναμικού στον απόηχο της «νέας κανονικότητας», καταγράφει σε μία έρευνά του το BBC, όπου όπως τονίζει η συμπεριφορά των εργαζομένων παρουσιάζει πλέον νέα, παγιωμένα στοιχεία.

Ιδίως για τη «Gen Z», που εισήλθε πρόσφατα στην αγορά εργασίας και έχει τις υψηλότερες προσδοκίες για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Χαρακτηριστικά, η Μόλι Τζόνσον - Τζόουνς ιδιοκτήτρια της Flexa Careersπριν ακόμη αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεχόταν πιέσεις από το περιβάλλον της για να καταφέρει να διασφαλίσει μία θέση εργασίας.

Όπως λέει, η ίδια και οι συμφοιτητές της ένιωθαν ότι η κίνηση αυτή ήταν αυτοσκοπός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή της να εργαστεί στον τραπεζικό κλάδο παρότι ένιωθε ότι δεν της ταιριάζει.

Molly Johnson-Jones

«Μεγαλώσαμε με αυτή την εικόνα», λέει ο 24χρονος Άντριου Ροθ, ο οποίος αποφοίτησε το 2021 από το πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ. «Όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο με προσέλκυσαν όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στα οικονομικά και στη συμβουλευτική. Είναι εύκολο να ακολουθήσει κανείς αυτό το δρόμο… όλοι πηγαίνουν προς τα εκεί».

roth.jpg
Andrew Roth

Ωστόσο όπως λέει η Ντανιέλ Φάρατζ, αν και πολλοί από τη γενιά αυτή ακολουθούν αυτή την πορεία κάποιοι κάνουν τη διαφορά θεωρώντας ως δουλειά κύρους αυτή που τους βοηθά να ζουν σύμφωνα με τις αρχές τους και τα πάθη τους ή μια δουλειά που τους αφήνει χρόνο να ασχοληθούν με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα.

H Φάρατζ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα καθώς πέρα από τη θέση της ως διευθύντρια ανάπτυξης και μάρκετινγκ σε start-up, παράλληλα ασχολείται με το πάθος της ως «ειδικός» που βοηθά τους ανθρώπους να χτίσουν το μέλλον τους.

farage.jpg
Danielle Farage

Το να μπορείς να «αποκτήσεις εμπειρία στον τομέα των επιχειρήσεων και να χτίσεις το πάθος σου αυτό για μένα δίνει κύρος», λέει.

«Είναι σαν να έχει αλλάξει η σχέση μας με το κύρος», τονίζει με τη σειρά του ο Ροθ. «Το κύρος σημαίνει ότι ακολουθούμε τα παραδοσιακά μονοπάτια. Και πιστεύω ότι υπάρχει μια απόρριψη ειδικά από αυτή την προοδευτική γενιά».

Σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου του 2023 του LinkedIn που αφορούν 7.000 εργασιακούς νομάδες το 64% της γενιάς των Gen Z στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία τώρα θεωρούν ότι είναι σημαντικό να εργάζονται σε εταιρείες που συμβαδίζουν με τις αρχές τους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι νεαροί εργαζόμενοι θεωρούν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα την εργασία και τη ζωή πολύ σημαντική για να δεχθούν μια θέση.

Σύμφωνα με την Τζόνσον Τζόουνς που έχει φτάσει στα 30, τα ίδια ιδεώδη ενστερνίζονται και τα παιδιά της χιλιετίας. Όπως αναφέρει εγκατέλειψε την καριέρα στον τραπεζικό κλάδο για την υγεία της και ξεκίνησε τη δική της εταιρεία. Τη Flexa Careers, μία υπηρεσία για όσους θέλουν να εργαστούν σε εταιρίες που δίνουν επιλογές στους εργαζόμενους για το εργασιακό μοντέλο που θέλουν να ακολουθήσουν.

Ωστόσο, η ίδια σημειώνει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται από αναγκαιότητα: «Δεν χρειάζεται να εργαζόμαστε 60 ώρες τη μέρα σε γραφείο για έναν αξιοπρεπή μισθό. Γιατί πόσοι άνθρωποι έχουν χρόνο για να ξοδέψουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ