ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανησυχίες της CIA για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους

Οι ανησυχίες της CIA για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους
Ο διευθυντής της CIA, John Brennan. REUTERS/Yuri Gripas

Ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν μίλησε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, για την παγκόσμια τρομοκρατία και την άνοδό της.

Το επίκεντρο της ομιλίας του ήταν το Ισλαμικό κράτος, οι ανησυχίες για νέες επιθέσεις καθώς και η κατάκτηση εδαφών της οργάνωσης.

«Ανησυχώ σχετικά με την ανάδειξη της Λιβύης ως άλλης μιας περιοχής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το Ισλαμικό Κράτος, απ’ όπου θα διαπράξει επιθέσεις στις χώρες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Μπρέναν τόνισε ότι οι μαχητές του ISIS είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο και μάλιστα είναι «περισσότεροι απ’ όσους έχει η Αλ Κάιντα στο υπόγειο της». Παραδέχτηκε ακόμα ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει χάσει την ικανότητά του να διαπράττει τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

«Δυστυχώς, παρά την πρόοδο που καταγράφηκε σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους, στο πεδίο της μάχης και στις πηγές χρηματοδότησής του, οι προσπάθειές μας δεν άμβλυναν την ικανότητά του να διαπράττει τρομοκρατικές επιθέσεις» στον κόσμο, σημείωσε ο ίδιος.

Ο διευθυντής της CIA επαλήθευσε την κοινή γνώμη που θεωρεί ότι η οργάνωση συνεχίζει να εκπαιδεύει άτομα, αυξάνοντας τη παγκόσμια δύναμη της. Ως αποτέλεσμα αυτού, παραμένει η ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση και ένας απειλητικός εχθρός για τον κόσμο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαμόρφωση της κατάστασης σε περιφερειακό επίπεδο, επισήμανε στους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακτήσει δυνάμεις χάρη στην στήριξη της Ρωσίας.

«Πριν από ένα χρόνο, ο Άσαντ είχε υποχωρήσει καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διεξήγαγαν επιχειρήσεις που πραγματικά ταπείνωναν τα συριακά στρατεύματα. Η θέση του σίγουρα έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με πέρσι τον Ιούνιο χάρη στην υποστήριξη της Μόσχας».

Ο Τζον Μπρέναν μίλησε ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας, ανήμερα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στο Ορλάντο όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσεις.

Όσον αφορά τη σύνδεση του μακελάρη με το ISIS, ο ίδιος αναφέρει ότι η CIA δεν ανακάλυψε καμία «άμεση σχέση» μεταξύ του Ομάρ Ματίν και κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ