ΚΟΣΜΟΣ

Σταθερά πτωτικά ο Νετανιάχου – Σταθερά ανοδικά ο Γκάντς

Σταθερά πτωτικά ο Νετανιάχου – Σταθερά ανοδικά ο Γκάντς
O Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo

Στο Ισραήλ οι διαδηλώσεις για το νομοσχέδιο που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις δικαιοδοσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου συνεχίζονται και μαζί τους συνεχίζεται και η δυσαρέσκεια κατά του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση η οποία έγινε για λογαριασμό της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης και αφορά το διάστημα από τις 29 μέχρι και τις 30 Απριλίου, ο Βενιαμίν Νετανιάχου υπολείπεται με 36% έναντι 43% του Μπένι Γκαντς στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία. Εάν γίνονταν επίσης εκλογές σήμερα το κόμμα του Γκάντς «Παράταξη Εξουσίας» θα λάμβανε 30 έδρες και θα ήταν πρώτο κόμμα, ενώ το Λικούντ του σημερινού Πρωθυπουργούθ θα περιοριζόταν σε μόλις 25 έδρες. Πτωτικά κινείται όμως και το κεντροαριστερό κόμμα του Γιαΐρ Λαπίντ που με βάση την δημοσκόπηση κερδίζει 18 έδρες. Σταθερά ποσοστά διατηρούν τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα με μικρές απώλειες.

Για ακόμη μία δημοσκόπηση οι πολίτες του Ισραήλ αποδοκιμάζουν τις κινήσεις του Κυβερνητικού Συνασπισμού υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου υπογραμμίζοντας στις απαντήσεις τους πως οι αλλαγές που προωθεί στους ελέγχους και τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου οδηγούν την χώρα μακριά από τις αξίες της Δημοκρατίας. Αναλυτικότερα στο ερώτημα εάν η δικαστική μεταρρύθμιση θα ενδυναμώσει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα πρέπει να μην εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις εάν δεν επιτευχθεί ευρεία συμφωνία ως προς το περιεχόμενό τους, ενώ 29% υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοσθούν ανεξαρτήτως των αντιρρήσεων της αντιπολίτευσης.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου κατά το διήμερο 29-30/4. Συμμετείχαν συνολικά 3.289 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, με αναλογική ποσοστιαία εκπροσώπηση Εβραίων και Αράβων πολιτών της χώρας και το ποσοστό δημοσκοπικού λάθους να υπολογίζεται σε +/- 4%.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ