ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδες μπαλόνι κινητοποίησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις - Πέταξε πάνω από τη Χαβάη

Μυστηριώδες μπαλόνι κινητοποίησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις - Πέταξε πάνω από τη Χαβάη
Μπαλόνι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Department of Defense via AP

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ένα  νέο μυστηριώδες μπαλόνι, που πέταξε πάνω από αμερικανικό έδαφος. 

Το μπαλόνι πέταξε πάνω από τμήματα της Χαβάης, αλλά όχι πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, και κατευθύνεται αργά προς το Μεξικό, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο στρατός σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους παρακολουθεί το μπαλόνι από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Έκρινε ότι δεν συνιστά απειλεί για την εναέρια κυκλοφορία ή την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και δεν εκπέμπει σήματα. Τόνισε δε ότι παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για μετεωρολογικό αερόστατο ή κάτι άλλο και ότι ο στρατός μπορεί να το καταρρίψει αν κριθεί επικίνδυνο.

Αν και η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του μπαλονιού παραμένει άγνωστη οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι είναι κινεζικό.

Υπενθυμίζεται ότι κατασκοπευτικό μπαλόνι των Κινέζων προκάλεσε συναγερμό στις ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου πριν καταρριφθεί ανοικτά των ακτών της Καρολίνας, αφού πέρασε πάνω από αρκετές περιοχές.

Κατάφερε μάλιστα να συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Eκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας για ερωτήσεις σχετικά με το μπαλόνι.

Η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού με τη σειρά της ανέφερε ότι «ανταποκρίθηκε σε άγνωστο σήμα στα ραντάρ την Παρασκευή στην περιοχή της νήσου Χαβάης. Εστάλησαν τρία μαχητικά F-22 για να αξιολογήσουν την κατάσταση και εντόπισαν οπτικά ένα σφαιρικό αντικείμενο».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι το μπαλόνι πετούσε σε υψόμετρο 36.000 ποδιών χωρίς «καμία ένδειξη ότι έκανε ελιγμούς ή ελεγχόταν από ξένο ή αντίπαλο. Το μπαλόνι δεν πέρασε πάνω από κρίσιμες στρατιωτικές ή άλλες αμερικανικές ευαίσθητες εγκαταστάσεις ότι αποτέλεσε στρατιωτική ή σωματική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ