ΚΟΣΜΟΣ

Αναστάτωση στο Χόλιγουντ από την απεργία των σεναριογράφων – Σταματούν οι παραγωγές

Αναστάτωση στο Χόλιγουντ από την απεργία των σεναριογράφων – Σταματούν οι παραγωγές
(AP Photo/J. David Ake, File)

Απεργία από σήμερα, Τρίτη 2/5 ξεκινούν χιλιάδες σεναριογράφοι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, προκαλώντας αναστάτωση στο Χόλιγουντ.  

Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας παλεύει με τις σεισμικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την παγκόσμια άνθηση της τηλεοπτικής ροής.

Το Writers Guild of America (WGA) έκανε την πρώτη του διακοπή εργασίας μετά από 15 χρόνια, αφού απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για υψηλότερες αμοιβές από στούντιο όπως η Walt Disney Co και η Netflix Inc. Η τελευταία απεργία διήρκεσε 100 ημέρες και κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Guild εκπροσωπεί περίπου 11.500 συγγραφείς στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και αλλού. Τα μέλη του ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τις πικετοφορίες έξω από τα στούντιο του Χόλυγουντ από το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι πρόσφερε «γενναιόδωρες αυξήσεις στους μισθούς» των συγγραφέων, αλλά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Οι όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων βρίσκονται υπό πίεση από τη Wall Street να κάνουν τις υπηρεσίες ροής κερδοφόρες αφού επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια στον προγραμματισμό για να προσελκύσουν συνδρομητές.

Η άνοδος της ροής οδήγησε σε μείωση των εσόδων από τηλεοπτικές διαφημίσεις, καθώς το παραδοσιακό τηλεοπτικό κοινό συρρικνώνεται και οι διαφημιστές πηγαίνουν αλλού. Επιπλέον, διαφαίνεται και ο κίνδυνος ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σημεία τριβής

Οι παραγωγοί ήταν διατεθειμένοι να αυξήσουν τις προσφορές τους για υψηλότερες αμοιβές, είπε η AMPTP, αλλά «δεν ήταν διατεθειμένοι να το κάνουν λόγω του μεγέθους των άλλων προτάσεων που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και στις οποίες το Guild συνεχίζει να επιμένει».

Η WGA αντέδρασε ότι οι απαντήσεις των στούντιο στις προτάσεις της «ήταν εντελώς ανεπαρκείς, δεδομένης της υπαρξιακής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς».

«Οι εταιρείες έχουν σπάσει αυτή την επιχείρηση. Έχουν πάρει τόσα πολλά από τους ίδιους τους ανθρώπους, τους συγγραφείς, που τους έχουν κάνει πλούσιους», πρόσθεσε το Guild.

Μέχρι να επιλυθούν οι διενέξεις, ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα θα διακοπούν.

Οι δημοφιλείς μεταμεσονύχτιες εκπομπές όπως το "Jimmy Kimmel Live" και το "The Tonight Show with Jimmy Fallon", που χρησιμοποιούν ομάδες συγγραφέων για να γράψουν επίκαιρα αστεία, αναμένεται να σταματήσουν αμέσως την παραγωγή.

Περαιτέρω, η απεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της φθινοπωρινής τηλεοπτικής σεζόν. Η συγγραφή φθινοπωρινών σειρών ξεκινά συνήθως τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Εάν η απεργία παραταθεί, τα δίκτυα θα γεμίζουν όλο και περισσότερο τον προγραμματισμό τους με ριάλιτι, ενημερωτικά μαγκαζίνο και επαναλήψεις.

Το Netflix μπορεί να είναι απομονωμένο από κάθε άμεσο αντίκτυπο λόγω της παγκόσμιας εστίασής του και της πρόσβασής του σε εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ