ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ρεκόρ καθώς 4,56 εκατομμύρια Ινδοί επιβάτες πέταξαν σε μια μέρα

Νέο ρεκόρ καθώς 4,56 εκατομμύρια Ινδοί επιβάτες πέταξαν σε μια μέρα
Η οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας μετά την πανδημία έχει πυροδοτήσει μια ταξιδιωτική έκρηξη (AP Photo/Rajanish Kakade)

Η εσωτερική εναέρια κυκλοφορία της Ινδίας έφτασε σε ιστορικό υψηλό, με 4,56 εκατομμύρια επιβάτες να πετούν σε μία μόνο ημέρα.

Το ορόσημο, το οποίο επιτεύχθηκε στις 30 Απριλίου, ήρθε καθώς απογειώθηκαν 2.978 πτήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η αυξανόμενη εγχώρια επιβατική κίνηση μετά τον Covid είναι αντανάκλαση της υψηλής ανάπτυξης της Ινδίας», έγραψε στο Twitter η υπουργός Αεροπορίας Jyotiraditya Scindia.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας μετά την πανδημία έχει πυροδοτήσει μια ταξιδιωτική έκρηξη. Περισσότεροι από 37,5 εκατομμύρια επιβάτες μεταφέρθηκαν από εγχώριες αεροπορικές εταιρείες μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, αναφέρει το BBC.

Αυτό συνιστά αύξηση 51,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

«Δεν υπήρξε ανάπτυξη για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της Covid. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια χιονοστιβάδα αυτής της παγωμένης ζήτησης», δήλωσε στο BBC ο Μαρκ Μάρτιν, αναλυτής της αεροπορίας.

Υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιβατών για πρώτη φορά μετά την πανδημία, σύμφωνα με τον Μάρτιν.

Πρόσθεσε ότι η εναέρια κυκλοφορία στην Ινδία συνήθως αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από το ΑΕΠ της χώρας (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), καθώς το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Νωρίτερα, μια έκθεση του εμπορικού οργανισμού International Air Transport Association (IATA) έδειξε ότι η εσωτερική κίνηση στην Ινδία συνέχισε να πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα και μειώθηκε μόλις 2,2% στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019.

Με ποσοστό 81,6%, η Ινδία ήταν επίσης η κορυφαία εγχώρια αγορά όσον αφορά τον συντελεστή φόρτωσης επιβατών -το ποσοστό των θέσεων που καλύπτονται από αεροπορικές εταιρείες- σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Βραζιλία.

Ωστόσο, παρά την υγιή ανάκαμψη, ο κλάδος συνεχίζει να υποφέρει λόγω ορισμένων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών των καυσίμων, της υποτίμησης της ρουπίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και των καθηλωμένων αεροπλάνων.

Πάνω από 50 αεροσκάφη μεγάλων ινδικών αερομεταφορέων όπως η IndiGo και η Go First έχουν καθηλωθεί εδώ και αρκετούς μήνες λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τον κινητήρα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ