ΔΙΕΘΝΗ

«Απογειώθηκαν» οι πτήσεις των ιδιωτικών τζετ προς πολυτελείς προορισμούς στην Ευρώπη

«Απογειώθηκαν» οι πτήσεις των ιδιωτικών τζετ προς πολυτελείς προορισμούς στην Ευρώπη
Getty images / Harold Cunningham / Contributor

Αλώβητος βγήκε ο κλάδος των ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη, από την οικονομική και ενεργειακή κρίση, καθώς σύμφωνα με έρευνα το 2022 καταγράφηκε ρεκόρ πτήσεων, με άνοδο κατά 64% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, οι πτήσεις με ιδιωτικά αεροσκάφη έφτασαν τις 572.806 χιλιάδες πέρυσι, στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο και όλα αυτά την ώρα που η «ατζέντα» των τελευταίων μηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεμάτη «πράσινους» στόχους» για μείωση της κατανάλωσης ρυπογόνων καυσίμων και περιβαλλοντικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως φαίνεται πως κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό «memo» και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με ιδιαίτερα ρυπογόνα ιδιωτικά τζετ, ακόμα και σε πολύ κοντινούς προορισμούς.

Μάλιστα, αυτό έγινε σε μια χρονιά που η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο έντονη ξηρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μετά από το πιο «στεγνό» καλοκαίρι των τελευταίων 500 ετών στην περιοχή.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι εκπομπές ρύπων

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την περιβαλλοντική εκστρατεία Greenpeace, ο αριθμός των πτήσεων ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι, αυξήθηκε κατά 64% και ταυτόχρονα υπερδιπλασιάστηκαν και οι εκπομπές ρύπων που προκάλεσαν, οι οποίες έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον, υπερβαίνοντας τις ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα 550.000 κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται, περισσότερες από τις μισές (55%) των ιδιωτικών πτήσεων στην Ευρώπη πέρυσι ήταν εξαιρετικά σύντομες διαδρομές κάτω των 750 χιλιομέτρων (466 μίλια), ταξίδια που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και με τρένο ή πλοίο.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία από τη μη κυβερνητική οργάνωση Transport & Environment δείχνουν ότι τα ιδιωτικά τζετ είναι έως και 14 φορές πιο ρυπογόνα από τα εμπορικά αεροπλάνα και έως και 50 φορές πιο ρυπογόνα από τα τρένα, όπως αναφέρει το CNBC.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σε μόλις μία ώρα, ένα μόνο ιδιωτικό τζετ μπορεί να εκπέμψει δύο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Εν τω μεταξύ, ο μέσος άνθρωπος στην ΕΕ εκπέμπει 8,2 μετρικούς τόνους CO2 κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους.

Απογειώθηκε η ζήτηση για πολυτελείς προορισμούς

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες με τις περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη το 2022 περιλαμβάνονται η Γαλλική Ριβιέρα, το Παρίσι και η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ελβετίας, η Γενεύη.

Μάλιστα, αυτόν τον «αγώνα» της αυξημένης ζήτησης προσπαθούν να κερδίσουν οι μεγάλοι κατασκευαστές ιδιωτικών τζετ, οι οποίες αγωνίζονται για να συμβαδίσουν με την άνοδο της ζήτησης από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ