ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η οικονομική κρίση «χτυπάει» τη Βρετανία - Η στέψη του Καρόλου ξεκίνησε «πόλεμο»

CNNi: Η οικονομική κρίση «χτυπάει» τη Βρετανία - Η στέψη του Καρόλου ξεκίνησε «πόλεμο»
Carl Court, Pool Photo via AP, file

Η πρώτη φορά που η Άντζελα Ντέιβις πήγε σε σούπερ μάρκετ ήταν μία απογοητευτική εμπειρία. Η ανύπαντρη μητέρα πέντε παιδιών – με τα τρία της παιδιά να ζουν ακόμη στο σπίτι μαζί της – είχε συνειδητοποιήσει ότι αφού είχε πληρώσει τους λογαριασμούς της, απλά δεν της είχαν μείνει χρήματα για να αγοράσει φαγητό.

«Ένιωσα εξευτελιστικά. Ήμουν απογοητευμένη γι' αυτό που μου συνέβαινε», είπε στο CNNi πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι και τρώγοντας ένα μπισκότο που σερβίρεται στο κοινοτικό καφέ στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στο Ντόνκαστερ.

Η εκκλησία λειτουργεί το καφενείο δίπλα σε «τράπεζα τροφίμων» που προσφέρει δωρεάν τρόφιμα, ρούχα, είδη σπιτιού και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζειν.

Η Ντέιβις παρατάχθηκε νωρίς, φτάνοντας δύο ώρες πριν ανοίξουν οι πόρτες της εκκλησίας.

Η αναμονή απέδωσε. Εκτός από τα απαραίτητα όπως ψωμί και λαχανικά, πήρε ένα μπουκέτο λουλούδια που χάριζε ένα σούπερ μάρκετ. «Θα βάλω τα κρίνα στο βάζο μου και τα υπόλοιπα στον τάφο της μητέρας μου», είπε.

Η κατάσταση στη Βρετανία δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Ο υψηλός πληθωρισμός, η πολυετής στασιμότητα των μισθών και η ξαφνική και απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας έχουν αφήσει εκατομμύρια Βρετανούς στο χείλος της φτώχειας.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζεται να ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια, χρήματα των φορολογουμένων σε μια λαμπερή εκδήλωση προς τιμήν ενός πλούσιου ανθρώπου: του Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Η στέψη του Βασιλιά αυτό το Σάββατο θα επιδείξει μέρος του τεράστιου πλούτου που συσσώρευσε η βρετανική μοναρχία ανά τους αιώνες. Θα υπάρχουν χρυσές άμαξες και ανεκτίμητα κοσμήματα και ειδικά κατασκευασμένα ρούχα σχεδιαστών που κοστίζουν περισσότερο από ό,τι βγάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μήνες.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει ένα νούμερο για το κόστος της στέψης, με τις εκτιμήσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης να κυμαίνονται από 50 εκατ. λίρες έως άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών.

britain.jpg
H κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζεται να ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων σε μια λαμπερή εκδήλωση που γιορτάζει έναν πολύ, πολύ πλούσιο άνθρωπο: τον Βασιλιά Κάρολο Γ'. / Dominic Lipinski/Pool Photo via AP, File

Χειρότερα όσο ποτέ

Το Ντόνκαστερ ήταν ένα από τα πρώτα μέρη που επισκέφτηκε ο Κάρολος από την ημέρα που χρίστηκε Βασιλιάς.

Τον υποδέχτηκαν με τη συνηθισμένη μεγαλοπρέπεια - ακόμη και όταν πολλοί από τους κατοίκους του Ντόνκαστερ έφτασαν οικονομικά στο ναδίρ.

«Είναι χειρότερα από ποτέ», είπε η Κέλι Γουίντοσον, η διευθύντρια στο Helping Hands Community Center στο Έντλινγκτον στα περίχωρα της πόλης.

Όπως η τράπεζα τροφίμων στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, αυτό το κοινοτικό κέντρο δέχεται ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα παρά το γεγονός ότι εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Το κέντρο παρέχει χαμηλού κόστους γεύματα και πακέτα τροφίμων, οικονομικές συμβουλές, επαγγελματικά προγράμματα και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες.

«Η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού έχει φτάσει στο ταβάνι, η τιμή των τροφίμων έχει ξεπεράσει το ταβάνι», είπε ο Γουίντοσον στο CNNi.

«Τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου δουλεύουμε με πλήρες ωράριο και δυσκολευόμαστε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζήσουμε. Έχω τρία παιδιά στο γυμνάσιο. Αυτό είναι τρεις φορές £2,50 την ημέρα για το σχολικό δείπνο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ