ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Κάθειρξη οκτώ ετών στον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς

Λευκορωσία: Κάθειρξη οκτώ ετών στον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς
O αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς (AP Photo/Sergei Grits)

Δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε σήμερα, Τετάρτη 3/5 σε κάθειρξη 8 ετών τον Ρομάν Προτασέβιτς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας BELTA, αναφερόμενο στον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο που συνελήφθη πριν από δύο χρόνια, αφού οι λευκορωσικές αρχές υποχρέωσαν αεροσκάφος της Ryanair, στο οποίο επέβαινε, να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και την επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Μαζί με άλλους δύο -οι οποίοι δικάζονταν ερήμην- ο 27χρονος Προτασέβιτς κατηγορείτο για την διάπραξη τουλάχιστον 1.586 εγκλημάτων, πρόσθεσε το BELTA.

Στις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί περιλαμβανόταν η διοργάνωση μαζικών ταραχών, η προετοιμασία ενεργειών που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη, το αίτημα για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, η σύσταση ή διεύθυνση εξτρεμιστικής οργάνωσης και η συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας.

Σύμφωνα με το BELTA, ο Στεπάν Πουτίλο και ο Ίαν Ρούντικ, οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή που βρίσκονται στο εξωτερικό, καταδικάστηκαν ερήμην σε κάθειρξη αντίστοιχα 20 και 19 ετών.

Οι τρεις νεαροί άνδρες, στην εμβληματική αυτή υπόθεση για την καταστολή στην Λευκορωσία, είτε είχαν ιδρύσει το αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης Nexta είτε εργάζονταν σ' αυτό. Το Nexta διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις ιστορικών διαστάσεων κινητοποιήσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2020 στη Λευκορωσία σε διαμαρτυρία για την επανεκλογή στην προεδρία της χώρας του Αλεξάντρ Λουκασένκο, δημοσιοποιώντας κυρίως μαζικές εκκλήσεις για διαδηλώσεις και εικόνες από τις κινητοποιήσεις και την καταστολή τους από την αστυνομία.

Αυτό του στοίχισε την απαγόρευσή του και τον χαρακτηρισμό του ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» από την λευκορωσική δικαιοσύνη.

Ο Προτασέβιτς συνελήφθη στις 23 Μαΐου του 2021 μαζί με την σύντροφό του, τη Ρωσίδα υπήκοο Σοφία Σαπέγκα, αφού οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν το αεροσκάφος της Rynair, στο οποίο επέβαιναν και το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σε βίντεο που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας, τα οποία μαγνητοσκοπήθηκαν "υπό πίεση", όπως καταγγέλλουν αντιπολιτευόμενοι, ο Προτασέβιτς εμφανίζεται να δέχεται να συνεργαστεί στην έρευνα και να δηλώνει μεταμέλεια.

Κατά την σημερινή εμφάνισή του στο δικαστήριο, ο Προτασέβιτς φαίνεται σε εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το BELTA, να κάθεται μόνος του στο εδώλιο του δικαστηρίου έχοντας μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

"Ο Προτασέβιτς σεβάστηκε τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας που συνήφθη μαζί του. Κατά συνέπεια ο κατηγορούμενος θα καταδικαστεί σε μικρότερη ποινή από αυτή που θα μπορούσε να του επιβληθεί", είχε δηλώσει στα τέλη Απριλίου η εισαγγελέας Ναταλία Σοκόλοβα στη λευκορωσική τηλεόραση.

Ο Προτασέβιτς βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Ιούνιο του 2021, ενώ η Σαπέγκα έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών. Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Μισνκ και τη Μόσχα για να μεταφερθεί στη Ρωσία για να εκτίσει εκεί την ποινή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ