ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρό πλήγμα στη μαφία: Πανευρωπαϊκή επιχείρηση με 108 συλλήψεις σε έξι χώρες

Ισχυρό πλήγμα στη μαφία: Πανευρωπαϊκή επιχείρηση με 108 συλλήψεις σε έξι χώρες
CNNi

Γιγαντιαία επιχείρηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποίησαν αστυνομικές δυνάμεις  στο πλαίσιο έρευνας  για τη μαφία της Καλαβρίας.

«Σήμερα το πρωί μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση έλαβε χώρα σε πολλές χώρες. Αφορά μία υπόθεση που ερευνά η βελγική εισαγγελία, σε συνεργασία με τον γραφείο του εισαγγελέα του Λίμπουργκ, την Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία, τη Eurojust, Europol και πολλές χώρες, ειδικά την Ιταλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα του Βελγίου.

Στην Ιταλία οι Αρχές συνέλαβαν 108 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για κατηγορίες για σχέσεις με τη μαφία, τόνισε σε ανακοίνωσή της η ιταλική αστυνομία.

Οι συλλήψεις έγιναν από την ειδική ομάδα επιχειρήσεων των Ιταλών Καραμπινιέρι και την τοπική διοίκηση του Ρέτζιο Καλάμπρια παράλληλα με επιχειρήσεις συναδέλφων τους στη Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία.

Σε κοινή ανακοίνωση οι δημόσιοι κατήγοροι από γερμανικές πόλεις ανέφεραν ότι δυνάμεις από τη Βαυαρία, Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, Ρηνανία Παλατινάτο και Σάαρλαντ συμμετείχαν στη μεγάλη πανευρωπαϊκή επιχείρηση.

Στο Βέλγιο έγιναν πάνω από 20 επιχειρήσεις.

Η Ντρανγκέτα που δρα στην περιοχή της Καλαβρίας θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις της μαφίας στη χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2021 πραγματοποιήθηκε μια ιστορική δίκη όπου περισσότεροι από 320 μαφιόζοι και οι συνεργάτες τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σειρά από κατηγορίες όπως εκβιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες σύμφωνα με το Reuters.

Από αυτούς 70 καταδικάστηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά της μαφίας.

Το Φεβρουάριο η ιταλική αστυνομία συνέλαβε ένα μαφιόζο με στενές σχέσεις με τη Ντραγκέτα ο οποίος ζούσε στο Σεν Ετιέν της Γαλλίας, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Πάολο Ντιμίτριο και εργαζόταν ως σεφ σε πιτσαρία.

Πρόκειται για τον Εντγκάρντο Γκρέκο,63 ετών καταδικάστηκε ερήμην το 1991 για τη διπλή δολοφονία των αδελφών Στέφανο και Τζιουζέπε Μπαρτολομέο βάζοντάς τους στο οξύ.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα οι Αρχές στο Παλέρμο συνέλαβαν τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο το μεγάλο αφεντικό της σισιλιάνικης Κόζα Νόστρα τον οποίο καταζητούσε για 30 ολόκληρα χρόνια και ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους στην Ευρώπη.

Over 100 arrested in anti-mafia raids across multiple European countries

By Niamh Kennedy, Chris Stern and Barbie Latza Nadeau, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ