ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: O OHE απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια

Σουδάν: O OHE απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια
Καταδρομείς από τις Βασιλικές Ναυτικές Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς φρουρούν το στρατιωτικό πλοίο Al-Jubail στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας AP/Amr Nabil

Μετά τη λεηλασία έξι φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στο εμπόλεμο Σουδάν, αξιωματούχος του ΟΗΕ, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, ζήτησε πλήρη ασφάλεια προκειμένου να συνεχιστεί η βοήθεια στους ανθρώπους.

«Οι δεσμεύσεις αυτές είναι προκαταρκτικός όρος μιας ανθρωπιστικής δράσης σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, που μιλούσε από το Πορτ Σουδάν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Χρειαζόμαστε δέσμευση στο πιο υψηλό επίπεδο και πολύ δημόσια, και οφείλουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις με τοπικές συμφωνίες», δήλωσε, πριν πει πως έξι φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, προς το Νταρφούρ, λεηλατήθηκαν «καθ΄οδόν».

«Το περιβάλλον είναι ασταθές. Χρειαζόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις, είναι μία από τις υποχρεώσεις που επωμίζομαι, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης στην περιοχή», είπε.

«Οι συζητήσεις που είχα εδώ και εκείνες που είχα καθ΄οδόν στο Ναϊρόμπι μου έδειξαν ξεκάθαρα πως η επιθυμία και η βούληση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών να ενεργήσουν είναι πιο ισχυρές από ποτέ», είπε.

«Η δεύτερη πτυχή στην οποία έχω αρχίσει ήδη να εργάζομαι εδώ σήμερα είναι να διασφαλίσω ότι έχουμε δημόσιες δεσμεύσεις, που δόθηκαν σαφώς από τους στρατιωτικούς, για να προστατευθούν τα ανθρωπιστικά συστήματα ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν», εξήγησε.

Τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας φθάνουν με το σταγονόμετρο στη χώρα, μία από τις πιο φτωχές στον κόσμο, όπου ένας κάτοικος στους τρεις εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια πριν από τον πόλεμο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν ήδη από το Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, στην πλειονότητά τους στην Αίγυπτο, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, η έξοδος αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Όμως, είπε, «πρέπει να παράσχουμε βοήθεια στο εσωτερικό του Σουδάν για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μην φύγουν, να μην χρειάζεται να φύγουν».

«Διαθέτουμε ένα σχέδιο ώστε να ξέρουμε πού θα μπορούσαμε να αναπτυχθούμε, διαθέτουμε ένα σχέδιο για την προώθηση των προμηθειών», είπε.

'Ομως για να γίνει αυτό, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν ανάγκη «πρόσβασης» και «αερογέφυρας» και «οι προμήθειες δεν πρέπει να λεηλατούνται», είπε, προτού εξηγήσει πως ο ΟΗΕ ζήτησε από τα εμπόλεμα μέρη «να δεχθούν συζητήσεις για το σύνολο των ανθρωπιστικών θεμάτων».

«Η λεηλασία των αποθεμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα είναι ένα πολύ θλιβερό φαινόμενο», πρόσθεσε.

Ο Γκρίφιθς τάχθηκε εξάλλου υπέρ της άρσης των «γραφειοκρατικών εμποδίων στην προώθηση της βοήθειας στο Σουδάν».

«Δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστούν θεωρήσεις εισόδου ή βεβαιώσεις κυκλοφορίας. Είχα κι ο ίδιος κάποιες δυσκολίες να εξασφαλίσω θεωρήσεις εισόδου, όμως άλλοι άνθρωποι, ιδιαίτερα διεθνών ΜΚΟ, μου είπαν σήμερα πως έχουν πραγματικά ανάγκη βοήθεια σε αυτό τον τομέα», είπε.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έκκληση για 1,7 δισεκ. δολάρια για το Σουδάν, που είχε γίνει πριν από την παρούσα κλιμάκωση, και που μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτηθεί μόλις κατά 200 εκατ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ