ΚΟΣΜΟΣ

Βελιγράδι: Ένα μήνα σχεδίαζε ο 14χρονος το αιματηρό χτύπημα στο σχολείο - Είχε λίστα με στόχους

Βελιγράδι: Ένα μήνα σχεδίαζε ο 14χρονος το αιματηρό χτύπημα στο σχολείο - Είχε λίστα με στόχους
Λίγα λουλούδια για τα θύματα AP Photo/Darko Vojinovic

Αποκάλυψη σοκ για το 14χρονο που αιματοκύλισε το σχολείο του στο Βελιγράδι έκανε η αστυνομία, καθώς όχι μόνο σχεδίασε την επίθεση για ένα ολόκληρο μήνα αλλά είχε και λίστα με στόχους. Αυτό ανέφερε το BBC επικαλούμενο τη σερβική αστυνομία.

Τουλάχιστον οκτώ μαθητές και ένας άνδρας ασφαλείας του κτηρίου έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στο δημοτικό σχολείο που έχει συγκλονίσει τη χώρα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Άλλοι έξι μαθητές και ένας δάσκαλος τραυματίστηκαν στην επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο 14χρονος μπήκε στο μάθημα της ιστορίας, πυροβόλησε πρώτα το δάσκαλο και μετά έστρεψε το όπλο που είχε πάρει από τον πατέρα του στους συμμαθητές του.

Εκτός από τον 14χρονο υπό κράτηση έχει τεθεί ο πατέρας του, στον οποίο ανήκαν τα όπλα που χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει το χτύπημα στο σχολείο. Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου»

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω»: Αυτά φέρεται να ήταν τα πρώτα λόγια του 14χρονου που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Βελιγράδι, στη σερβική αστυνομία, ομολογώντας τις αποτρόπαιες δολοφονίες, που διέπραξε νωρίτερα την Τετάρτη (3/5).

Στη συνέχεια, προσπάθησε να κρυφτεί, ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές, που έσπευσαν στο σχολείο, τον βρήκαν και τον συνέλαβαν. Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στα πρώτα του λόγια μετά τη σύλληψή του, όταν ερωτήθηκε από τους αστυνομικούς γιατί προέβη σε αυτό το έγκλημα, είπε «πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής».

Η στιγμή των πυροβολισμών

Πηγή του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στο δίκτυο Β92 του Βελιγραδίου ότι το περιστατικό έλαβε χώρα μέσα σε τάξη, όταν ξαφνικά ο δράστης έβγαλε το όπλο που είχε φέρει μαζί του και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

«Είδα παιδιά να τρέχουν έξω από το σχολείο, να ουρλιάζουν. Οι γονείς ήρθαν, ήταν πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», δήλωσε στο κρατικό κανάλι RTS ένα κορίτσι που φοιτά σε γυμνάσιο δίπλα στο δημοτικό «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ».

Το δίκτυο Prva TV ανέφερε ότι ο 14χρονος είχε στο σακίδιό του επιπλέον τρεις βόμβες μολότοφ.

Σε σοκ μαθητές και γονείς

Μαθήτρια που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της ένοπλης επίθεσης, δήλωσε ότι ήταν στην ίδια τάξη με τον ύποπτο.

«Ήταν ένα ήσυχο παιδί, έμοιαζε καλός, είχε καλούς βαθμούς αλλά δεν ξέραμε πολλά γι αυτόν. Δεν ήταν και πολύ ανοιχτός με όλους. Σίγουρα δεν περίμενα αυτό που συνέβη», δήλωσε το κορίτσι όπως μεταδίδει το Sky News.

Περιγράφοντας τι συνέβη ανέφερε πως καθώς κατέβαινε τις σκάλες για να πάει στο μάθημα της γυμναστικής, άκουσε τους πυροβολισμούς.

«Ήταν συνεχείς, δεν ήταν ένας πυροβολισμός τη φορά, ήταν συνεχείς πυροβολισμοί».

Γονείς μαθητών φθάνουν στο σχολείο όπου έγινε η ένοπλη επίθεσηAP Photo

«Δεν ήξερα τι συμβαίνει, λάβαμε κάποια μηνύματα στο τηλέφωνο κάποια παιδιά από δεν απαντούσαν και φοβόμασταν στ’ αλήθεια».

Η Άστριντ Μερλίνι, μητέρα μαθήτριας που βρισκόταν στο σχολείο την ώρα της επίθεσης είπε πως το παιδί της είναι σε κατάσταση σοκ.

«Το παιδί μου σώθηκε, δεν μπορείτε να φανταστείτε… Είδε έναν άνδρα να πέφτει κάτω, πυροβολισμούς, έτρεχε να φύγει, νόμιζε πως το αγόρι με το όπλο θα την κυνηγούσε».

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι η κόρη του ήταν στην σχολική αίθουσα όπου ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

«Κατάφερε να ξεφύγει. (Το αγόρι) πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και μετά ξεκίνησε να πυροβολεί δεξιά και αριστερά», είπε στο δίκτυο N1.

Αστυνομικοί στο σχολείο όπου έγινε η ένοπλη επίθεσηAP Photo/Darko Vojinovic

«Είδα έναν φύλακα να είναι πεσμένος κάτω από ένα τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίματα στα ρούχα τους. Είπαν πως (ο δράστης ήταν ένας ήσυχος και καλός μαθητής. Πρόσφατα ήρθε στην τάξη τους».

Ένα άλλο κορίτσι δήλωσε στο TV RTS: «Είδα παιδιά να τρέχουν να φύγουν από το σχολείο ουρλιάζοντας. Έφτασαν γονείς σε πανικό. Μετά άκουσα τρεις πυροβολισμούς».

Προσαγωγή του υπόπτου για την ένοπλη επίθεση στο σχολείο στο ΒελιγράδιAP Photo

Οι αρχές αναζητούν το κίνητρο της επίθεσης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι ένοπλες επιθέσεις είναι σχετικά σπάνιες στη Σερβία, μια χώρα με ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους σχετικά με την οπλοκατοχή.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα δυτικά Βαλκάνια κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά τους πολέμους και τις αναταραχές κατά τη δεκαετία του ’90.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ