ΚΟΣΜΟΣ

Θα έχει και η Γη παρόμοια τύχη; Για πρώτη φορά, αστέρι καταπίνει ολόκληρο πλανήτη

Θα έχει και η Γη παρόμοια τύχη; Για πρώτη φορά, αστέρι καταπίνει ολόκληρο πλανήτη
Pixabay

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες παρατήρησαν τη στιγμή που ένα ετοιμοθάνατο αστέρι καταπίνει έναν πλανήτη, μια τύχη που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει και η Γη.

Το εύρημα αυτό, ανήκει σε μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Καλιφόρνια.

«Το ενδεχόμενο οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος να καούν από τον ήλιο στο μέλλον ήταν κάτι που είχα διαβάσει για πρώτη φορά στο γυμνάσιο, οπότε ήταν σουρεαλιστικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ίσως βρήκαμε το πρώτο παράδειγμα παρόμοιου γεγονότος σε πραγματικό χρόνο» τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kishalay De, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δήλωσε στο CNNi.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το αστέρι διογκώθηκε από το αρχικό του μέγεθος και στη συνέχεια άρχισε να σβήνει, καταπίνοντας κάθε ύλη στο πέρασμά του.

Οι αστρονόμοι το παρατήρησαν ως μια λευκή-καυτή λάμψη, ακολουθούμενη από ένα ψυχρότερο σήμα μεγαλύτερης διάρκειας, το οποίο αργότερα συμπέραναν ότι προκλήθηκε από την καταστροφή του πλανήτη.

«Μια νύχτα, παρατήρησα ένα αστέρι που έλαμπε 100 φορές πάνω από το κανονικό και στη διάρκεια μιας εβδομάδας, από το πουθενά», είπε ο Kishalay De.

«Δεν έμοιαζε με κανένα παρόμοιο αστρικό φαινόμενο που είχα δει ποτέ στη ζωή μου».

Η πλανητική καταστροφή, έλαβε χώρα περίπου 12.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Aquila και αφορούσε έναν πλανήτη στο μέγεθος του Δία, είπαν οι ερευνητές.

Παρατήρησαν τη δραστηριότητα τον Μάιο του 2020, αλλά χρειάστηκε ένας χρόνος για να καταλάβουν τι είχαν δει.

«Ένα από τα βασικά στοιχεία που προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε είναι η σκόνη που προκάλεσε πριν και μετά η καταστροφή», είπε ο De.


«Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για να ψυχθεί το αέριο και να αρχίσει να συμπυκνώνει τα μόρια της σκόνης».

Αυτό σήμαινε ότι η ομάδα έπρεπε να περιμένει για να καταλάβει τις ιδιότητες της σκόνης, εξήγησε ο De.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

«Βλέποντας το μέλλον της Γης»

Το σήμα πρώτα εμφανίστηκε στα δεδομένα του Παρατηρητήριου Palomar στην Καλιφόρνια, στη συνέχεια ο De έψαξε δεδομένα για το ίδιο αστέρι από το Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη, πριν χρησιμοποιήσει μια υπέρυθρη κάμερα στο Παρατηρητήριο Palomar για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Αυτά τα υπέρυθρα δεδομένα με άφησαν έκπληκτο», είπε ο De, που αρχικά πίστεψε ότι το αστέρι θα μπορούσε να συγχωνευόταν με άλλο αστέρι.

Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση χρησιμοποιώντας μετρήσεις από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, NEOWISE, αποκάλυψε ότι το αστέρι στην πραγματικότητα κατάπιε τον πλανήτη.

«Ιστορικά, ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε αυτό το είδος υπέρυθρων δεδομένων, επειδή οι ανιχνευτές υπερύθρων είναι ακριβοί και είναι δύσκολο να κατασκευαστούν μεγάλες κάμερες που μπορούν να τραβήξουν επανειλημμένα φωτογραφίες από τον ουρανό», είπε ο De στο CNNi.

«Ωστόσο, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επανάστασης στην υπέρυθρη αστρονομία, με αρκετά νέα όργανα να έρχονται την επόμενη δεκαετία που ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε παρόμοια γεγονότα».

«Στο εγγύς μέλλον, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε την υπέρυθρη τεχνολογία για να αναγνωρίσουμε κάθε πλανήτη στον Γαλαξία μας που καταστρέφεται με παρόμοιο τρόπο», είπε στο CNNi.

Ο δικός μας πλανήτης θα έχει την ίδια μοίρα, αλλά όχι πριν από 5 δισεκατομμύρια χρόνια, λένε οι ερευνητές.

«Βλέπουμε το μέλλον της Γης», υπογράμμισε ο De. «Αν κάποιος άλλος πολιτισμός μας παρατηρούσε από 10.000 έτη φωτός μακριά, θα έβλεπε τον ήλιο να φωτίζεται ξαφνικά καθώς εκτοξεύει κάποιο υλικό, να τυλίγει τη Γη, και μετά να σχηματίζει σκόνη γύρω του, πριν επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του».

Astronomers observe star swallowing planet for first time – and it’s the size of Jupiter CNN - By Jack Guy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ