ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: «Θα στείλουμε τον Ερντογάν στη γωνιά του», λέει ο Κιλιντσάρογλου

Εκλογές Τουρκία: «Θα στείλουμε τον Ερντογάν στη γωνιά του», λέει ο Κιλιντσάρογλου
Ο αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (AP Photo, File)

Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που υποστηρίζεται από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης έξι κομμάτων, λέει ότι εάν κερδίσει θα φέρει ελευθερία και δημοκρατία στην Τουρκία, ό,τι και αν χρειαστεί και υποστηρίζει ότι θα στείλει τον Ερντογάν στη... γωνιά του.

«Η νεολαία θέλει δημοκρατία», είπε στο BBC. «Δεν θέλουν η αστυνομία να έρχεται στις πόρτες τους νωρίς το πρωί μόνο και μόνο επειδή έκαναν tweet».

Είναι ο κύριος αντίπαλος του ισλαμιστή ηγέτη στις εκλογές της 14ης Μαΐου και έχει οριακό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αυτή η στενή κούρσα αναμένεται να πάει σε δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Επί του παρόντος, οι Τούρκοι μπορούν να πάνε φυλακή για «προσβολή του προέδρου». Πολλοί έχουν πάει.

«Λέω στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμα», λέει ο 74χρονος, ο οποίος ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Μερικοί από τους υποστηρικτές του Κιλιντσάρογλου φοβούνται για την ασφάλειά του, αλλά λέει ότι αυτό έρχεται με το αξίωμα.

«Το να είμαι στην πολιτική στην Τουρκία σημαίνει να επιλέγω μια ζωή με κινδύνους. Θα ακολουθήσω το δρόμο μου ό,τι και αν κάνει ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του. Δεν μπορούν να με αποβάλουν. Δεν μπορούν να με τρομάξουν. Έδωσα μια υπόσχεση σε αυτό το έθνος».

Ο πρόεδρος Ερντογάν, 69 ετών, έχει κοροϊδέψει τον αντίπαλό του στο παρελθόν λέγοντας ότι «δεν μπορούσε να βοσκήσει ούτε ένα πρόβατο». Αλλά είναι πιο δύσκολο να τον απορρίψεις τώρα.

Φτάνοντας σε μια συγκέντρωση στο λιμάνι της Σμύρνης, προπύργιο της αντιπολίτευσης, τον υποδέχεται μια λαοθάλασσα υποστηρικτών του που κυματίζουν σημαίες.

Ακούγονται φωνές «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι η ελπίδα του λαού». Πολλοί στο πλήθος είναι νέοι. Πέντε εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές.

«Θέλουμε να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου»

Μιλώντας στο BBC πριν από το συλλαλητήριο, ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι θα επαναπροσανατολίσει την Τουρκία και θα δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με τη Δύση, όχι το Κρεμλίνο.

«Θέλουμε να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου», είπε. «Θέλουμε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πλήρη δικαστική ανεξαρτησία. Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται έτσι. Θέλει να είναι πιο αυταρχικός. Η διαφορά μεταξύ μας και του Ερντογάν είναι η διαφορά μεταξύ μαύρου και λευκού».

Θα φύγει όμως ήσυχος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν ηττηθεί μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, πρώτα ως πρωθυπουργός και τώρα παντοδύναμος πρόεδρος;

«Θα τον αποσύρουμε και θα τον στείλουμε στη γωνιά του», είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου. «Θα κάνει πίσω αθόρυβα. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι' αυτό».

Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση που χάσει. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει προειδοποιήσει ότι η ψηφοφορία θα είναι «μια απόπειρα πραξικοπήματος από τη Δύση».

Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η συνδυασμένη αντιπολίτευση θα είναι σε εγρήγορση, χωρίς να εμπιστεύεται ούτε τον πρόεδρο, ούτε το Ανώτατο Εκλογικό του Συμβούλιο ούτε τους δικαστές του.

«Έχοντας περισσότερους από έναν παρατηρητές σε όλα τα εκλογικά τμήματα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ψήφοι διενεργούνται σωστά, με ασφάλεια και ότι η καταμέτρηση γίνεται σωστά. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να το πετύχουμε αυτό, δουλεύοντας σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο».

Από πολλές απόψεις είναι ο αντι-Ερντογάν. Έχει μαγνητοσκοπήσει βίντεο για την καμπάνια του στο λιτό τραπέζι της κουζίνας του, με πετσέτες τσαγιού να κρέμονται όμορφα στο βάθος.

Δείχνοντας ότι γνωρίζει τι συμβαίνει με την οικονομία, ο Κιλιντσάρογλου εμφανίστηκε σε ένα βίντεο κρατώντας ένα κρεμμύδι στο χέρι, προειδοποιώντας ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα ύψη εάν ο Ερντογάν παρέμενε στην εξουσία. «Τώρα, ένα κιλό κρεμμύδι είναι 30 λίρες», είπε και συνέχισε: «Αν μείνει θα είναι 100 λίρες».

Στην κόψη του ξυραφιού

Οι οικονομικές πολιτικές του προέδρου επικρίνονται ευρέως για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Όποιος κερδίσει θα κληρονομήσει μια κατεστραμμένη οικονομία και ένα διχασμένο έθνος - δεν υπάρχει μαγική σφαίρα για κανένα από τα δύο.

Στη σκηνή, πλαισιωμένος από άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Κιλιτσντάρογλου φτιάχνει το σήμα κατατεθέν emoji της καρδιάς του για τα πλήθη. «Όλα θα είναι όμορφα», λέει. «Πίστεψέ το».

Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, υπάρχει μια υποβόσκουσα ένταση. Οι προεκλογικές συζητήσεις εμπεριέχουν φόβους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σκληρή επιλογή ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικά οράματα.

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει την προεδρία, αλλά ότι η συμμαχία του προέδρου προηγείται στην κούρσα για το κοινοβούλιο.

Με τις εκλογές στην κόψη του ξυραφιού, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν οι επόμενες εβδομάδες θα περάσουν ειρηνικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ