ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Τα ποσοστά Κιλιντσάρογλου-Ερντογάν σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκλογές Τουρκία: Τα ποσοστά Κιλιντσάρογλου-Ερντογάν σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις
(AP Photo/Khalil Hamra)

Με τις τουρκικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να δημοσιεύουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τους υποψηφίους για την προεδρία.

Το Euronews συγκέντρωσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εταιρειών για τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Σε αυτές, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου φέρεται να προηγείται του αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι έρευνες των Optimar, ArtıBir και TEAM Research πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες του Απριλίου. Σύμφωνα με την Optimar, ο Ερντογάν λαμβάνει το 48,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο και ο Κιλιντσάρογλου το 44,1%.

Ο Κιλιντσάρογλου προηγείται στην έρευνα του ArtıBir και της TEAM. Ο Κιλιντσάρογλου είναι περίπου 5 μονάδες μπροστά από τον Ερντογάν στην έρευνα που διεξήγαγε η Yonelem Social Research στα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Gezici στις 1-2 Απριλίου, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου λαμβάνει το 53,4% των ψήφων, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει στο 43,2%. Ο Μουχαρέμ Ιντσέ 2,1% και ο Σινάν Ογκάν συγκεντρώνει το 1,3% των ψήφων. Εάν οι εκλογές περάσουν στον δεύτερο γύρο, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,2% των ψήφων, ενώ ο Ερντογάν το 44,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metropoll τον Απρίλιο, ο Κιλιντσάρογλου λαμβάνει 42,6%. Ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 41,1% των ψήφων. Σε αυτή τη δημοσκόπηση, η ψήφος του Ιντσέ είναι 5%. Η ψήφος του Ογκάν είναι στο 2,2%. Ωστόσο, οι αναποφάσιστοι σε αυτήν την έρευνα αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα πριν από τη διανομή τους.

Ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MAK Consulting, μοιράστηκε τα αποτελέσματα της τελευταίας τους έρευνας στη δημοσίευση της Habertürk. Σύμφωνα με αυτά, ο Κιλιντσάρογλου συγκεντρώνει 47% και ο Ερντογάν, το 42% των ψήφων. Οι «άλλοι», συμπεριλαμβανομένου του Μουχαρέμ Ιντσέ, έχουν 3% των ψήφων και 8% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Ο Κουλάτ ανέφερε ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι κυρίως ψηφοφόροι του HDP.

Αλλά και τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα της Έκθεσης την Τουρκίας, η οποία δημοσιεύτηκε στα μέσα του μήνα, η διαφορά μεταξύ του Κιλιτσντάρογλου και του Ερντογάν ήταν στις 9 μονάδες. Όταν οι αναποφάσιστοι κατανεμήθηκαν στην έρευνα, η ψήφος του Κιλιντσάρογλου ήταν 54,5%, ενώ η ψήφος του Ερντογάν ήταν 45,5%.

Τέλος σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσίευσε η AR-G Research στις 14 Μαρτίου, οι εκλογές είναι στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Κιλιντσάρογλου βρίσκεται στο 46,2%. Ο Ερντογάν, από την άλλη, συγκεντρώνει το 43,1% των ψήφων. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Μουχαρέμ Ιντσέ συγκεντρώνει 7,6% και ο Σινάν Ογκάν συγκεντρώνει το 3,1% των ψήφων.

Πολύ κρίσιμη είναι και η κατανομή των βουλευτών που θα σχηματιστούν στο κοινοβούλιο στις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Η τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου προήλθε από την AR-G. Σύμφωνα με αυτήν, το AKP λαμβάνει το 31,4% των ψήφων. Στην έρευνα που διεξήχθη από την Aksoy Research στις 8 Μαρτίου, το ποσοστό ψήφου του AKP ήταν 31%. Το AKP κατατάσσεται πρώτο σε αυτή την έρευνα.

Στην έρευνα που διεξήγαγε η PIAR τον Μάρτιο και ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου, η ψήφος του AKP είναι 30,8%. Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ALF στις 6-7 Μαρτίου, η ψήφος του AKP ήταν 31%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογικές δημοσκοπήσεις, οι ψήφοι του AKP παραμένουν κάτω από το 40%. Σε περισσότερες από 50 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από διαφορετικές εταιρείες από τον Σεπτέμβριο του 2022, η υψηλότερη ψήφος του AKP ήταν 39%. Ο μέσος όρος των ερευνών είναι περίπου 32%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ