ΚΟΣΜΟΣ

Υπηρεσίες Πληροφοριών ΗΠΑ: Πολύ πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Υπηρεσίες Πληροφοριών ΗΠΑ: Πολύ πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
Ρωσικός πύραυλος Iskander-K που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης σε χώρο εκπαίδευσης στη Ρωσία AP/Russian Defense Ministry Press Service

Η Ρωσία είναι «πολύ απίθανο» να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα της, υποστήριξε σήμερα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μολονότι υφίσταται βαριές απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ απίθανο, αυτή είναι η τρέχουσα εκτίμησή μας», είπε η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Αβρίλ Χέινς, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Σχολιάζοντας μια πιθανή στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, η Χέινς είπε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν και να αδράξουν την ευκαιρία να προωθήσουν το αφήγημα τους περί της «ανικανότητας» της Αμερικής να λειτουργήσει ως δημοκρατία.

«Πιστεύω ότι οι αναλυτές μας θα συμφωνούσαν μαζί σας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι (οι δύο χώρες) θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία», είπε η Χέινς στην Επιτροπή.

Αναφορικά με το Σουδάν, η Χέινς έκρινε ότι ο πόλεμος μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης «είναι πιθανόν να διαιωνιστεί» επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μπορούν να επικρατήσουν με στρατιωτικά μέσα και δεν έχουν κάποιο κίνητρο για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τι αναφέρει η Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίζει πως εάν όλα όσα η Μόσχα ισχυρίζεται ισχύουν θα πρέπει να ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο στενός του κύκλος να αναρωτηθούν για τα επίπεδα ασφαλείας και ετοιμότητας που «πωλούν» στο εσωτερικό τους ακροατήριο.
Γιατί το ρωσικό αφήγημα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει;

Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία επιχειρεί να παρουσιάσει τα όσα συνέβησαν πάνω από το Κρεμλίνο μπορεί να δημιουργεί τις συνθήκες προκειμένου να βρεθεί ξανά «απτός» εχθρός που θα δικαιολογήσει τα όσα έχουν σχεδιαστεί για τη συνέχεια του πολέμου με την Ουκρανία αλλά είναι επίσης βέβαιο πως εάν πετούν με τόση ευκολία μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κεντρικότερο και καλύτερα φυλασσόμενο σημείο της ρωσικής Πρωτεύουσας, πως σύντομα ο φόβος θα είναι καθημερινότητα για τους Ρώσους πολίτες.

Το «παιχνίδι» της προπαγάνδας που όλες οι πλευρές ειδικά σε ακραίες, όσο ένας πόλεμος, καταστάσεις χρησιμοποιούν κατά καιρούς, δεν έχει πάντοτε απόλυτα μετρήσιμα και κυρίως ελεγχόμενα αποτελέσματα. Εάν οι Μοσχοβίτες μετά το χθεσινό περιστατικό ξεκινήσουν να κλείνονται στα σπίτια τους φοβούμενοι μην δεχθούν επίθεση από έναν «αόρατο» εχθρό τότε πολύ δύσκολα το Κρεμλίνο θα καταφέρει να πείσει πως ο πόλεμος θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τελικής νίκης.

Το ίδιο ίσως και χειρότερο θα είναι για το εσωτερικό της Ρωσίας το αποτέλεσμα εάν αποδειχθεί πως τα δυο drones και τα όσα ακολούθησαν είναι δημιουργία από εντός της χώρας δυνάμεις. Ποιος θα μπορέσει να εμπιστευτεί μετά τον Πούτιν και τους ανθρώπους του, παρά την τεράστια ισχύ του, όταν θα γνωρίζει πως είναι ικανός για να επιτύχει έναν στόχο να «στήσει» ένα τέτοιο περιστατικό στην καρδιά της χώρας του;

Η επαναφορά της πυρηνικής απειλής

Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν πως η χθεσινή κίνηση και η κλιμάκωση στην ρητορική της Μόσχας έχει έναν και μοναδικό στόχο: την επαναφορά της πυρηνικής απειλής στο τραπέζι. Η Ρωσία τους πρώτους τουλάχιστον 8 μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία και μετά χρησιμοποίησε σε αρκετές περιπτώσεις το status της πυρηνικής δυναμικής της.

Η αλήθεια είναι πως στην Δύση η συγκεκριμένη τακτική έφερε προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις και δημιούργησε καθυστερήσεις και κάποιες φορές και άρνηση στην ανοιχτή στήριξη του Κιέβου. Η τακτική αυτή όμως χρησιμοποιήθηκε και πάλι χωρίς μέτρο και σχέδιο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Δύση φαίνεται πως για κάθε ρωσικό «θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά» ανταπαντά ένα δυτικό «κανείς δεν σας πιστεύει».

Αυτό φυσικά και δεν ευνοεί τη Μόσχα η οποία στηρίζεται στο χαρτί της πυρηνικής δυναμικής της ως κάτι το οποίο μπορεί να φέρει κάποια κρίσιμη στο άμεσο μέλλον στιγμή ισχυρές πιέσεις «αυτοσυγκράτησης» προς το Κίεβο. Σήμερα η Μόσχα μέσα από την περιγραφόμενη ως τρομοκρατική επίθεση κατά του Προέδρου της προωθεί το αφήγημα πως είναι στα πλαίσια των δικαιωμάτων της για την προστασία της χώρας από εξωτερικές απειλές η ενεργοποίηση του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Βασισμένη στο πρόσφατο παρελθόν η ρωσική διπλωματία προσπαθεί με γεγονότα που δεν αποδεικνύονται να τρομάξει ξανά την Δύση και να φέρει αναβολή στην επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση στα πεδία. Σήμερα όμως έχει καταφέρει με την «υπερχρησία» της πυρηνικής απειλής πρώτα να εκπαιδεύσει και σε δεύτερο χρόνο να απομυθοποιήσει το ίδιο της το ατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ