ΚΟΣΜΟΣ

«Πεθαίνουν για να κάθεστε σαν χοντρές γάτες»: Νέες απειλές και ύβρεις από τον επικεφαλής της Wagner

«Πεθαίνουν για να κάθεστε σαν χοντρές γάτες»: Νέες απειλές και ύβρεις από τον επικεφαλής της Wagner
O επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν (Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP, File)

Σφοδρή επίθεση εναντίον της ελίτ του Κρεμλίνου εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σε νέο βίντεο – χείμαρρο εξαπολύει επίθεση εναντίον της Μόσχας για την έλλειψη πυρομαχικών στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σκοπεύει να αποσύρει τους μαχητές του από τη Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου. 

«Δηλώνω εκ μέρους των μαχητών και της διοίκησης της Wagner, ότι στις 10 Μαΐου 2023, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε τις θέσεις στο Μπαχμούτ σε μονάδες του [ρωσικού] υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε τους εναπομείναντες μαχητές της Wagner στα στρατόπεδα επιμελητείας ώστε να μετρήσουμε τις πληγές μας», είπε ο Πριγκόζιν.

«Τους αποσύρω γιατί χωρίς πυρομαχικά είναι καταδικασμένοι σε έναν παράλογο θάνατο» συμπλήρωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι μισθοφόροι του έχουν χάσει «την εύνοια των ζηλόφθονων σχεδόν στρατιωτικών γραφειοκρατών».

Η ομάδα Wagner πρωτοστατεί στην μακρά και δαπανηρή προσπάθεια της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Μπαχμούτ, με τον Πριγκόζιν να υποστηρίζει πριν από τρεις εβδομάδες ότι οι άντρες του ελέγχουν πάνω από το 80% της πόλης.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί υπερασπιστές της περιοχής έχουν αντέξει, με τον επικεφαλής της Wagner να εμφανίζεται οργισμένος για την έλλειψη στήριξης από πλευράς της Ρωσίας.

Είχε προηγηθεί σκληρή ανάρτησή του, με φόντο τους νεκρούς μαχητές του στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Μας λείπει το 70% των απαιτούμενων πυρομαχικών» λέει ο ίδιος σε βίντεό του, που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στη συνέχεια του βίντεο, ο επικεφαλής της ομάδας Wagner στρέφει τον φακό που έχει στο χέρι του προς πτώματα μαχητών, που κατά τα φαινόμενα πέθαναν στο πεδίο της μάχης και μάλιστα, όπως είπε ο Πριγκόζιν, μέσα σε μόλις μια ημέρα.

«Σοϊγκού, Γκεράσιμοφ, πού είναι… τα πυρομαχικά;» διερωτάται ο Πριγκόζιν, φέρνοντας στη… σέντρα τον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το αίμα είναι ακόμη φρέσκο» συμπλήρωσε ο ίδιος, δείχνοντας τις σορούς πίσω του.

Και συνεχίζει:

«Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να κάθεστε σαν χοντρές γάτες στα πολυτελή γραφεία σας».

Ο επικεφαλής της Wagner, η μισθοφορική ομάδα του οποίου έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, εμφανίζεται τακτικά στα χαρακώματα και τακτικά σπεύδει να πιστωθεί εδαφικές κατακτήσεις -ιδιαίτερα στην ανατολική περιοχή της Μπαχμούτ.

Ο Πριγκόζιν κάθε άλλο παρά άγιος μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ομάδα του αδιαφορεί πλήρως για τις ζωές των μαχητών της ενώ οι βάναυσες και παράνομες τακτικές της έχουν οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών.

Μέλη της ομάδας Wagner σε αποστολή τους / (French Army via AP, File)

«Σαν να βάζεις κρέας σε μηχανή του κιμά» είχε πει κάποτε ο υποστράτηγος των ΉΠΑ Μαρκ Χέρτλινγκ, περιγράφοντας τις μεθόδους της ομάδας του και τον τρόπο με τον οποίο στέλνονται στο πεδίο της μάχης οι νεοσύλλεκτοι.

Η τελευταία αυτή δήλωση του Πριγκόζιν ενισχύει τη φημολογία ότι οι σχέσεις του με την ελίτ της Μόσχας είναι ταραχώδεις και ότι υπάρχουν έριδες στη ρωσική πρωτεύουσα, λόγω της αδυναμίας των ενόπλων δυνάμεων να ολοκληρώσουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Αυτοί είναι οι γ@@@@@@@ πατεράδες και γιοι κάποιων. Και εσείς οι γ@@@@@@@ δεν μας δίνετε πυρομαχικά, σκύλοι, θα φάνε τα σωθικά σας στην κόλαση» ουρλιάζει στο βίντεο ο Πριγκόζιν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αφεντικό της Wagner ζητά πυρομαχικά και ενισχύσεις ούτε οι μέθοδοί του είναι καινούργιες.

Παραπονιέται τακτικά ότι δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη από το Κρεμλίνο.

Γκράφιτι της ομάδας Wagner / (AP Photo/Darko Vojinovic)

Το Φεβρουάριο είχε κάνει μια αντίστοιχη έκκληση, αναρτώντας και πάλι μια φωτογραφία με δεκάδες σορούς μαχητών.

Λίγο αργότερα, σε δεύτερη ανάρτηση, είπε πως τα όπλα που είχαν ανάγκη οι μαχητές του βρίσκονταν καθ’ οδόν.

Η στήριξη αυτή, όπως όλα δείχνουν, ήταν μάλλον ευκαιριακή -ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει ο Πριγκόζιν.

Είναι ενδεικτικό ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο απείλησε να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Μπαχμούτ, εάν η Μόσχα δεν προχωρούσε άμεσα σε παράδοση πυρομαχικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ