ΚΟΣΜΟΣ

«Θανατηφόροι και αναλώσιμοι»: Οι βίαιες πρακτικές της Wagner αποκαλύπτονται

«Θανατηφόροι και αναλώσιμοι»: Οι βίαιες πρακτικές της Wagner αποκαλύπτονται
Η ομάδα Wagner είναι μια επίλεκτη ομάδα Ρώσων μισθοφόρων με επικεφαλής τον ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν (AP Photo, File)

Μπορεί οι μαχητές της ομάδας Wagner να θεωρούνται «αναλώσιμοι» στις συγκρούσεις που μαίνονται το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο ένα έγγραφο υπηρεσιών ασφαλείας του ουκρανικού στρατού που έχει στη διάθεσή του το CNNi δείχνει πόσο αποτελεσματικοί έχουν υπάρξει στην περιοχή του Μπαχμούτ και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι.

Η ομάδα Wagner είναι μια επίλεκτη ομάδα Ρώσων μισθοφόρων με επικεφαλής τον ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται τακτικά στην πρώτη γραμμή των μαχών και σπεύδει να πάρει τη… δόξα για τη ρωσική προέλαση σε ορισμένες περιοχές.

Οι μαχητές της Wagner πολεμούν λυσσαλέα για την κατάκτηση της πόλης Σολεντάρ, μερικά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπαχμούτ.

Η ουκρανική έκθεση, που γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2022, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Wagner αποτελεί μεγάλο κίνδυνο -ακόμη και ενώ τα μέλη της αποδεκατίζονται.

«Οι θάνατοι χιλιάδων στρατιωτών της ομάδας Wagner δεν έχουν καμία σημασία για τη ρωσική κοινωνία» τονίζει η εν λόγω έκθεση.

«Οι ομάδες επίθεσης δεν οπισθοχωρούν χωρίς σχετική εντολή. Η οπισθοχώρηση μιας ομάδας χωρίς να υπάρχει τραυματισμός τιμωρείται με επί τόπου εκτέλεση» εξηγεί το έγγραφο.

Τηλεφωνικές υποκλοπές που έχουν στη διάθεσή τους ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και και διάβασε CNNi, αποκαλύπτουν επίσης ότι τα μέλη της ομάδας δεν δείχνουν κανένα έλεος στο πεδίο της μάχης.

Σε ένα τηλεφώνημα, στρατιώτης ακούγεται να λέει σε κάποιον άλλο συνάδελφό του τι συνέβη σε μαχητή που προσπάθησε να παραδοθεί -τον έπιασαν τα μέλη της Wagner και τον ευνούχισαν.

yegveni.jpg
O Γεβγκένι Πριγκόζιν(AP Photo, File)

Το εν λόγω τηλεφώνημα, το οποίο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το CNNi, φέρεται να πραγματοποιήθηκε κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβριο.

Η ίδια έκθεση γράφει πως οι τραυματισμένοι μαχητές της ομάδας αφήνονται για ώρες στο πεδίο της μάχης.

«(…) Βασικός στόχος είναι να συνεχιστεί η επίθεση, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Σε περίπτωση που δεν στεφθεί με επιτυχία η επίθεση, τότε επιτρέπεται η οπισθοχώρηση και μάλιστα μόνο τη νύχτα» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Και παρότι η ομάδα φαίνεται να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή και υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές, η ουκρανική έκθεση αναφέρει πως είναι αποτελεσματική.

Μάλιστα, εκτιμά πως ο ρωσικός στρατός ίσως και να τροποποιεί τις στρατηγικές του για να μοιάσει περισσότερο στη Wagner -κάτι που θα έφερνε σημαντικές αλλαγές στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σε άλλο τηλεφώνημα μεταξύ στρατιωτών που υπεκλάπη, ένας άνδρας ακούγεται να λέει:

«Αν είναι να υπηρετήσω, να υπηρετήσω εκεί».

Πόλεμος αλά Wagner

O επικεφαλής της Wagner με τον Βλαντιμίρ Πούτιν(Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

H ουκρανική έκθεση αναφέρει πως η Wagner χρησιμοποιεί ευέλικτες ομάδες 12 ή και λιγότερων ατόμων, που χρησιμοποιούν εκτοξευτές πυραύλων (RPG) ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες που συγκεντρώνονται από drone.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί «κλειδί», όπως γράφει η σχετική έκθεση.

Το πρώτο «κύμα» μαχητών είναι συνήθως κατάδικοι, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων έχουν στρατολογηθεί από τη Wagner.

To γκρουπ αυτό εμφανίζει και τις μεγαλύτερες απώλειες -ακόμη και στο 80%, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι πιο έμπειροι στρατιώτες, εξοπλισμένοι με θερμικές κάμερες και κάμερες νυχτός, ακολουθούν.

Για τους Ουκρανούς, η χρήση πληροφοριών από drones είναι καίρια για να προστατεύονται οι θέσεις τους από τις ρωσικές επιθέσεις.

Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε περιστατικό από το Δεκέμβριο, όταν μέσω drone έγινε αντιληπτή μια μικρή ομάδα μαχητών της Wagner, που εξολοθρεύτηκε πριν προλάβει να εκτοξεύσει RPG.

Μόλις η Wagner καταλάβει μια θέση, η κάλυψη από το πυροβολικό τους επιτρέπει να σκάψουν χαρακώματα, τα οποία ωστόσο είναι ευάλωτα σε επιθέσεις.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επιμένει ότι οι μαχητές του είναι αυτοί που κατέλαβαν την Σολεντάρ αλλά και γύρω περιοχές την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για την πρώτη «θετική είδηση» για τις ρωσικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα και ο Πριγκόζιν θέλει να καρπωθεί την επιτυχία αυτή για να διασφαλίσει μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους.

Ο νέος Ρασπούτιν;

Ο Πριγκόζιν έχει ξεκάθαρους στόχους και αυτό φαίνεται από τη συμπεριφορά του.

Την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφήθηκε στη Σολεντάρ, διαμηνύοντας ότι η Wagner είναι «ενδεχομένως ο πιο έμπειρος στρατός παγκοσμίως σήμερα».

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι δυνάμεις του διαθέτουν συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, δικά τους συστήματα αεροάμυνας και πυροβολικό.

Προχώρησε, επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, σε μια σύγκριση ανάμεσα στη Wagner και το ρωσικό στρατό, λέγοντας ότι «εισακούγονται όλοι όσοι είναι στο πεδίο της μάχης. Οι διοικητές συμβουλεύονται τους μαχητές (…)».

«Αυτός είναι ο λόγος που η Wagner προχωρά μπροστά και θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά» είπε επίσης ο ίδιος.

Πριν από δύο μήνες, ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη παρομοίασε την αυξανόμενη επιρροή του Πριγκόζιν με αυτή του Γκριγκόρι Ρασπούτιν στην αυλή του Τσάρου Νικολάου Β'.

«Ο Πούτιν χρειάζεται στρατιωτική αποτελεσματικότητα με κάθε κόστος» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στο Current Time TV.

«Υπάρχει ένα αρνητικό διαβολικό χάρισμα στον (σ.σ. Πριγκόζιν) και κατά μία έννοια αυτό το χάρισμα μπορεί να ανταγωνιστεί αυτό του Πούτιν. Ο Πούτιν τον χρειάζεται τώρα με αυτή την ιδιότητα, με αυτή τη μορφή».

Ο Πριγκόζιν φαίνεται να… κεντρίστηκε από τη σύγκριση με τον Ρασπούτιν, μια μυστικιστική φιγούρα που βοήθησε τον γιο του Τσάρου να αντιμετωπίσει την αιμορροφιλία.

Όπως σχολίασε ο ίδιος το Σαββατοκύριακο:

«Δυστυχώς δεν μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία. Ματώνω μόνο τους εχθρούς της μητέρας πατρίδας. Όχι με ξόρκια, αλλά με άμεση επαφή μαζί τους».

Deadly and disposable: Wagner’s brutal tactics in Ukraine revealed by intelligence report, by Tim Lister, Frederik Pleitgen, and Victoria Butenko

ΔΗΜΟΦΙΛΗ