ΚΟΣΜΟΣ

Πολ Ράιαν για Τραμπ: Oι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους

Πολ Ράιαν για Τραμπ: Oι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν μιλά στους εκπροσώπους του τύπου στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 REUTERS/Kevin Lamarque

Oι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν (Paul Ryan).

«Το τελευταίο πράγμα που θα κάνω είναι να πω στον οποιονδήποτε να κάνει κάτι που θα αντίκειται στη συνείδησή του. Φυσικά και δεν θα το κάνω αυτό», επισήμανε το ισχυρό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC και η οποία θα προβληθεί την Κυριακή.

Η τοποθέτηση αυτή του Πολ Ράιαν αντανακλά τον ευρύτερο προβληματισμό που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος, όπου πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να στηρίξουν τον επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

O ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων καθυστέρησε να δηλώσει επίσημα ότι στηρίζει τον μεγιστάνα και, μάλιστα, δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι τους χωρίζουν βαθιές διαφορές. Πιο πρόσφατη ήταν η κριτική που άσκησε στην πρόταση Τραμπ, όπως την επανέλαβε ο τελευταίος μετά το μακελειό στο Ορλάντο την περασμένη Κυριακή, και ήταν να απαγορευτεί προσωρινά η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα –κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί ο Πολ Ράιαν– ο ο θεσμικός παράγοντας της Ουάσιγκτον είχε αναφέρει ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει την στήριξή του στον Τραμπ, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

«Νιώθω ότι έχω μια θεσμική ευθύνη –ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων– ότι δεν πρέπει να εντείνω τους διχασμούς στους κόλπους του κόμματός μας. Διότι, γνωρίζετε τί θα προκαλέσει αυτό; Τον οριστικό αποκλεισμό μας από τον Λευκό Οίκο», τόνισε ο Ράιαν μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ