ΚΟΣΜΟΣ

Αναβλήθηκε εκτέλεση θανατοποινίτη για τη δολοφονία του αφεντικού του στην Οκλαχόμα

Αναβλήθηκε εκτέλεση θανατοποινίτη για τη δολοφονία του αφεντικού του στην Οκλαχόμα
O θανατοποινίτης Ρίτσαρντ Γκλόσιπ Oklahoma Department of Corrections via AP, File

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε για τις 18 Μαϊου στην Οκλαχόμα την εκτέλεση του θανατοποινίτη Ρίτσαρντ Γκλόσιπ, αφού ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας είπε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει την κατηγορία για ανθρωποκτονία σε βάρος του.

Η αναστολή της εκτέλεσής του θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ οι δικαστές θα εξετάσουν το αίτημά του να ερευνήσουν επισήμως την υπόθεσή του.

Ο Γκλόσιπ που επέμενε στην αθωότητά του, είχε καταδικαστεί το 1998 με την κατηγορία ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία του αφεντικού του.

Ωστόσο μια επανεξέταση που ξεκίνησε από τον Ρεπουμπλικανό γενικό εισαγγελέα της Οκλαχόμα διαπίστωσε ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν αποκαλύψει στοιχεία κατά του Γκλόσιπ και ότι αυτά έδειχναν ότι ο βασικός μάρτυρας - ο υποτιθέμενος συνεργός του θανατοποινίτη που διέπραξε και ομολόγησε τη δολοφονία, είχε δώσει ψευδή μαρτυρία.

Οι δικηγόροι του Γκλόσιπ επίσης υποστήριξαν ότι η Οκλαχόμα θα επικριθεί για την εκτέλεση ενός ατόμου το οποίο δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για φόνο.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο εμπόδισε την εκτέλεσή του. Το ίδιο συνέβη και το 2015 όταν η εκτέλεση αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από κρατικούς αξιωματούχους λόγω ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που αφορούσαν το πρωτόκολλο εκτέλεσης του κράτους και τα θανατηφόρα ναρκωτικά που θα χρησιμοποιούνταν. Τελικά το δικαστήριο αποφάνθηκε κατά του Ρίτσαρντ Γκλόσιπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ