ΚΟΣΜΟΣ

Στέψη Καρόλου: Οι λαμπερές παρουσίες, οι ηχηρές απουσίες και οι εικόνες που έγραψαν Ιστορία

Στέψη Καρόλου: Οι λαμπερές παρουσίες, οι ηχηρές απουσίες και οι εικόνες που έγραψαν Ιστορία
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα AP/Handout

Ολοκληρώθηκε, παρουσία περίπου 2.200 προσκεκλημένων, ανάμεσά τους και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, η ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ και της βασίλισσας Καμίλα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η «φρενίτιδα των Βρετανών για το ιστορικό γεγονός

Ολόκληρος ο πλανήτης το Σάββατο 6/5, είχε το βλέμμα στραμμένο στην τελετή στέψης, εβδομήντα χρόνια μετά την προηγούμενη, παρακολουθώντας την σε απευθείας σύνδεση. Η λαμπερή τελετή ακολούθησε όλη τη βασιλική παράδοση, η παρουσία του λαού ήταν έντονη, παρά τη βροχή που ξέσπασε, ενώ, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις συζητήθηκαν και οι «ηχηρές» απουσίες, καθώς τα ενδοοικογενειακά της βασιλικής οικογένειας δεν διανύουν την καλύτερή τους φάση. Όλα όσα συνέβησαν τη σημερινή μέρα όμως ήταν πιστά στην εικόνα που θέλει να βγάλει προς τα έξω ο νέος βασιλιάς, ο οποίος φιλοδοξεί να κρατήσει υψηλά τη δημοφιλία της βασιλείας στη Βρετανία.

Με χειροκροτήματα χιλιάδες άνθρωποι που είχαν κατακλείσει από νωρίς τους δρόμους κοντά στο Μπάκιγχαμ, υποδέχτηκαν την άμαξα που μετέφερε τον Κάρολο και την Καμίλα.

Η οικογένειά του Καρόλου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του και πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, τα παιδιά τους, ο πρίγκιπας Χάρι, ήταν εκεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για το μοναδικό αυτό γεγονός.

Οι «γαλαζοαίματοι» της τελετής στέψης του Καρόλου

Μέλη από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, βρέθηκαν στο Λονδίνο προκειμένου να τιμήσουν την βρετανική βασιλική οικογένεια, και την ενθρόνιση του νέου μονάρχη της Βρετανίας.

Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν φυσικά ο πρίγκιπας Αντρέας, αδερφός του Καρόλου και δούκας της Υόρκης, οι κόρες του, πριγκίπισσα Ευγενία και Βεατρίκη, και ο σύζυγος της πρώτης, Τζακ Μπρούκσμπανκ

Μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, όπως ο πρίγκιπας Φρειδερίκος και η σύζυγός του Μαίρη, του Βελγίου με τον βασιλιά Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματθίλδη, αλλά και του Λουξεμβούργου, με τον Μέγα Δούκα Ερρίκο και τη σύζυγό του, Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέσσα.

Από την τελετή δεν θα μπορούσαν να λείπουν μέλη της οικογένειας της Ισπανίας, μιας και ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίτσια ήταν εκεί.

Ανάμεσά τους ήταν και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, καθώς είναι και στενοί συγγενείς, ο πρίγκιπας Παύλος και η Μαρί Σαντάλ.

O πρίγκιπας Παύλος και η σύζυγός του Μαρί ΣαντάλAP/Toby Melville

Εκτός από τους «γαλαζοαίματους», ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και έδωσαν το παρών αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ καθώς και πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ