ΚΟΣΜΟΣ

Επστάιν: Μπιλ Γκέιτς και Γούντι Άλεν και άλλα τρανταχτά ονόματα στην ατζέντα του

Επστάιν: Μπιλ Γκέιτς και Γούντι Άλεν και άλλα τρανταχτά ονόματα στην ατζέντα του
New York State Sex Offender Registry via AP

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις διασυνδέσεις του καταδικασμένου για σεξουαλικές επιθέσεις και παιδόφιλου, Τζέφρι Επστάιν. Ενδελεχής έρευνα της εφημερίδας, αποκάλυψε εξέχοντα άτομα που συναντήθηκαν πολλές φορές με τον Επστάιν, ακόμη και μετά την πρώτη καταδίκη του για σεξουαλικά εγκλήματα.

Το ρεπορτάζ που βασίζεται σε χιλιάδες σελίδες e-mail και σημειώσεις για ραντεβού κυρίως από το 2013 έως το 2017, παρέχει επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο συχνά ή πού συναντήθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με τον Επστάιν και τα είδη των ευεργεσιών που τους έκανε ο χρηματιστής.

Παρουσιάζει ότι ο Επστάιν είχε επαφές με μια σειρά ισχυρών ανθρώπων – από τον χώρο της πολιτικής, του επιχειρείν, το καλλιτεχνικό στερέωμα- πολύ καιρό αφότου κατεγράφη ως σεξουαλικός δράστης. Ο ίδιος είχε δηλώσει ένοχος το 2008 για προσέλκυση και προμήθεια ανηλίκου για πορνεία.

Συνελήφθη ξανά το 2019 με κατηγορίες για trafficking και εκπόρνευση ανηλίκων και πέθανε εκείνο το έτος στη φυλακή εν αναμονή της δίκης. Οι αρχές έκαναν λόγο για αυτοχειρία. Το περιβόητο ημερολόγιό του περιλαμβάνει ορισμένα τρανταχτά ονόματα.

Η WSJ παρουσιάζει ενδεικτικά ορισμένα εξ αυτών:

Γούντι Άλεν

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης συμμετείχε σε δεκάδες δείπνα με τη σύζυγό του, Σουν Γι, στην έπαυλη του Επστάιν και είχε καλέσει τον χρηματιστή σε προβολές ταινιών.

Τον Οκτώβριο του 2014 ο Άλεν σχεδίαζε μάλιστα να παραδώσει μαθήματα μοντάζ σε ομάδα καλεσμένων του Επστάιν, στην έπαυλή του.

«Ο Γούντι και η Σουν Γι ζούσαν στην ίδια γειτονιά με τον Επστάιν και ήταν συχνά καλεσμένοι σε δείπνα του. Πάντα είχε πολλούς καλεσμένοςυ σε αυτές τις συγκεντρώσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του ζευγαριού. «Ο Γούντι δεν είχε ποτέ επαγγελματική συνάντηση με τον Eπστάιν και ούτε μια φορά δεν πέρασε χρόνο μαζί του χωρίς να είναι επίσης παρούσα η Σουν Γι» πρόσθεσε.

Εχούντ Μπάρακ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ επισκέφτηκε τον Επστάιν δεκάδες φορές και είχε την ευκαιρία να απολαύσει πτήσεις με το ιδιωτικό τζετ του. Μεταξύ 2013 και 2017, ο Επστάιν σχεδίασε πάνω από 30 συναντήσεις με τον κ. Μπάρακ, σύμφωνα με τη WSJ. Τον Ιανουάριο του 2014, συνάντησε τον Επστάιν στην έπαυλή του στο Παλμ Μπιτς και στη συνέχεια πέταξαν μαζί στην Τάμπα, δείχνουν τα έγγραφα

Ο κ. Μπαράκ είπε ότι επισκεπτόταν τακτικά τον Επστάιν όταν ταξίδευε στη Νέα Υόρκη και συναντούσε ενδιαφέροντες στην έπαυλή του για να συζητήσουν πολιτικά και άλλα θέματα. «Αρκετά συχνά, ερχόμουν με τη γυναίκα μου», είπε ο κ. Μπάρακ. Υποστήριξε επίσης ότι πέταξε μόνο δύο φορές το ιδιωτικό τζετ του Επστάιν, μαζί με τη σύζυγό του και άνδρες της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας. Είπε ότι θυμάται ότι το ταξίδι στη Φλόριντα ήταν για να επισκεφθεί μια στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στην Τάμπα.

«Εκ των υστέρων, [Ο Έπσταϊν] φαίνεται να είναι μια τρομερή εκδοχή του Δρ Τζέκιλ και του κ. Χάιντ, αλλά εκείνη την εποχή φαινόταν να είναι ένα έξυπνο άτομο, με καλές κοινωνικές διασυνδέσεις» σχολίασε.

Λίον Μπλακ

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του κολοσσού ιδιωτικών μετοχών Apollo Global Management είχε προγραμματισμένες περισσότερες από 100 συναντήσεις με τον Επστάιν από το 2013 έως το 2017. Συνήθως ήταν προγραμματισμένο να συναντώνται στην έπαυλη του χρηματιστή και περιστασιακά στο γραφείο του κ. Μπλακ, δείχνουν τα έγγραφα.

Ο δισεκατομμυριούχος παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Apollo τον Μάρτιο του 2021. Μια εσωτερική έρευνα της Apollo διαπίστωσε ότι πλήρωσε στον Επστάιν 158 εκατομμύρια δολάρια για σχεδιασμό επενδύσεων σε ακίνητα και φορολογικές εργασίες.

Ο κ. Μπλακ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις. Η Apollo είπε ότι ο Επστάιν δούλευε για τον Μπλακ και όχι για την εταιρεία.

Λίον Μπότσταϊν

Ο πρόεδρος του Bard College είχε περίπου δύο δωδεκάδες συναντήσεις με τον Επστάιν για περίπου τέσσερα χρόνια, οι οποίες ήταν κυρίως επισκέψεις στην έπαυλή του. Ο Μποτσταϊν είχε επίσης καλέσει τον Επστάιν στην πανεπιστημιούπολη, όπου ο τελευταίος έφερε μία ομάδα νεαρών γυναικών.

Ο Μπότσταϊν είπε ότι επισκέφτηκε για πρώτη φορά το διαμέρισμα του Επστάιν το 2012 για να τον ευχαριστήσει για 75.000 $ σε δωρεές Bard και μετά επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια σε μια προσπάθεια να λάβει περισσότερες δωρεές.

Ανέφερε επίσης ότι ο διευθυντής της Αμερικανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, κάλεσε τον Eπστάιν σε μια όπερα στο Bard το 2013 και στη συνέχεια σε μια συναυλία στο κολέγιο το 2016. Όπως είπε περίμενε ότι Επστάιν θα υποστηρίξει τους σκοπούς της κλασικής μουσικής.

Γουίλιαμ Μπερνς

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο διευθυντής της CIA είχε προγραμματισμένες τρεις συναντήσεις με τον Επστάιν το 2014, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον, DC, και στη συνέχεια ο κ. Μπερνς επισκέφτηκε το αρχοντικό του Έπσταϊν στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μπερνς θυμάται ότι τον παρουσίασε στην Ουάσιγκτον ένας κοινός φίλος του και συναντήθηκε για λίγο με τον Επστάιν, μια φορά στη Νέα Υόρκη, καθώς ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την κυβερνητική υπηρεσία, είπε εκπρόσωπος της CIA. «Ο διευθυντής δεν ήξερε τίποτα γι ‘αυτόν, εκτός από το ότι ήταν ειδικός στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Νόαμ Τσόμσκι

Ο Επστάιν κανόνισε αρκετές συναντήσεις το 2015 και το 2016 με τον φιλόσοφο, συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή, ενώ ήταν καθηγητής στο MIT.

Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον Επστάιν, ο κ. Τσόμσκι απάντησε σε ένα email: «Η πρώτη απάντηση είναι ότι δεν σας αφορά εσάς ή οποιονδήποτε. Η δεύτερη είναι ότι τον ήξερα και συναντιόμασταν περιστασιακά».

Το 2015, ο Επστάιν σχεδίαζε να πετάξει με τον κ. Τσόμσκι και τη σύζυγό του για δείπνο μαζί τους και τον σκηνοθέτη Γούντι Άλεν και τη σύζυγό του Σουν-Γι Πρέβιν, δείχνουν τα έγγραφα.

«Αν υπήρχε μια πτήση, για την οποία αμφιβάλλω, θα ήταν από τη Βοστώνη στη Νέα Υόρκη, 30 λεπτά», είπε ο κ. Τσόμσκι. «Δεν γνωρίζω την αρχή που απαιτεί να σας ενημερώσω για μια βραδιά που περάσατε με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη», σχολίασε.

Τζόσουα Κούπερ Ράμο

Προγραμμάτισε περισσότερες από δώδεκα συναντήσεις από το 2013 έως το 2017 με τον κ. Ράμο, τότε συν-διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων του Χένρι Κίσινγκερ, δείχνουν τα έγγραφα.

Ο Ράμο δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Εκπρόσωπος του Κίσινγκερ είπε ότι δεν γνώριζε ότι ο Ράμο συναντούσε τον Επστάιν.

Μπιλ Γκέιτς

Ο μεγιστάνας της Microsoft επρόκειτο να περάσει περισσότερες από έξι ώρες συνοδεύοντας τον Επστάιν σε συναντήσεις μια μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με τα έγγραφα. Ο Επστάιν προγραμμάτισε επίσης αρκετές συναντήσεις με τον κ. Γκέιτς στην έπαυλή του.

Ο κ. Γκέιτς είπε ότι συζήτησε για φιλανθρωπίες με τον Επστάιν και παραδέχθηκε πως ήταν λάθος να συναντηθεί μαζί του.

«Όπως έχει πει ο Μπιλ πολλές φορές στο παρελθόν, ήταν λάθος που είχε μαζί του συναντήσεις και το μετανιώνει βαθιά», είπεεκπρόσωπος του Γκέιτς.

Ριντ Χόφμαν

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και συνιδρυτής του LinkedIn επισκέφτηκε το ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική για ένα Σαββατοκύριακο και επρόκειτο να διανυκτερεύσει στην έπαυλή του στο Μανχάταν το 2014.

Ο κ. Χόφμαν είπε ότι συναντήθηκε με τον Επστάιν για να συγκεντρώσει κεφάλαια για το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και ότι μετανιώνει που αλληλεπιδρά με τον Έπσταϊν μετά την καταδίκη του.

«Με ροκανίζει ότι, δανείζοντας τον σύλλογό μου, βοήθησα τη φήμη του και έτσι καθυστέρησα τη δικαιοσύνη για τους επιζώντες του», είπε ο κ. Χόφμαν σε ένα email.

Κάθριν Ρούμλερ

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα είχε δεκάδες συναντήσεις με την Έπσταϊν τα χρόνια μετά τη θητεία της στον Λευκό Οίκο και προτού γίνει κορυφαία δικηγόρος στην Goldman Sachs Group Inc. το 2020. Σχεδίαζε επίσης να συμμετάσχει σε ένα ταξίδι της το 2015 στο Παρίσι και μια επίσκεψη το 2017 στο ιδιωτικό νησί του Epstein στην Καραϊβική.

Ο Έπσταϊν επισκέφτηκε διαμερίσματα που σκέφτηκε να αγοράσει η κυρία Ρούμλερ. Τον Οκτώβριο του 2014, ο Epstein γνώριζε τα ταξιδιωτικά της σχέδια και είπε σε έναν βοηθό να εξετάσει την πτήση της. «Δείτε αν υπάρχει θέση πρώτης κατηγορίας», έγραψε, «αν ναι, αναβαθμίστε την».

Η κυρία Ruemmler είχε επαγγελματική σχέση με τον Epstein σε σχέση με τον ρόλο της στη δικηγορική εταιρεία Latham & Watkins LLP και δεν ταξίδεψε μαζί του, δήλωσε εκπρόσωπος της Goldman Sachs. Οι περισσότερες από τις συναντήσεις τους αφορούσαν μια κοινή πελάτισσα και ο Έπσταϊν τη σύστησε σε πιθανούς πελάτες, είπε ο εκπρόσωπος. «Λυπάμαι που γνώρισα ποτέ τον Τζέφρι Έπσταϊν», είπε η κα Ρούμλερ.

Λόρενς Σάμερς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κάποτε πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ είχε προγραμματισμένες περισσότερες από δώδεκα συναντήσεις με τον Επστάιν από το 2013 έως το 2016, συμπεριλαμβανομένων πολλών δείπνων, δείχνουν τα έγγραφα.

Ο κ. Σάμερς έστειλε email στον Επστάιν το 2014 ζητώντας βοήθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα διαδικτυακό project ποίησης στο οποίο εργαζόταν η σύζυγός του, η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Ελίζα Νιου.

Το 2016, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνδέεται με τον Επστάιν δώρισε 110.000 $ στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ms. New, ο οποίος αναπτύσσει περιεχόμενο βίντεο σχετικά με την ποίηση, σύμφωνα με φορολογικά αρχεία.

Ο κ. Σάμερς «λυπάται βαθύτατα που ήρθε σε επαφή με τον Επστάιν μετά την καταδίκη του» και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της κας Νιού «λυπάται που δέχτηκε χρηματοδότηση από τον Επστάιν», δήλωσε εκπρόσωπος του ζευγαριού.

Μόρτιμερ Ζάκερμαν

Ο επενδυτής ακινήτων και ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Επστάιν περισσότερες από δώδεκα φορές όλα αυτά τα χρόνια, δείχνουν τα έγγραφα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δύο άνδρες σχεδίαζαν να συναντηθούν στο γραφείο ή στο σπίτι του κ. Ζάκερμαν.

Ένα βράδυ τον Ιανουάριο του 2014, ο Επστάιν περίμενε μετά τις 11 μ.μ. για να συναντηθεί με τον κ. Ζάκερμαν. Εκπρόσωπος του κ. Ζάκερμαν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις συναντήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ