ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Νίκη Κιλιτσντάρογλου βλέπει δημοσκόπηση - Ο ρόλος των Κούρδων

Εκλογές Τουρκία: Νίκη Κιλιτσντάρογλου βλέπει δημοσκόπηση - Ο ρόλος των Κούρδων
AP Photo/Khalil Hamra

Νίκη Κιλιτσντάρογλου προβλέπει η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΜΑΚ , την ώρα που οι Κούρδοι θα έχουν ρόλο κλειδί καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.  

Η δημοσκόπηση δημοσιοποιήθηκε παρά την επίσημη απαγόρευση για την δημοσίευση δημοσκοπήσεων ενόψει των διπλών εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα προβλέπει:

Ταγίπ Ερντογάν: 45,4 (+1,7 από 23 Απριλίου)

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 50,9 (+3,1)

Μουχαρέμ Ιντζέ ( Κόμμα της Πατρίδας) : 1,7 (-1,7)

Σινάν Ογάν: 2,0 (+0,9)

Σχετικά με τις κοινοβουλευτικές εκλογές παρατηρείται ενίσχυση των δυο μεγάλων κομμάτων

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ): 36.9 (+1.1)

Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP): 30.1 (+1.0)

(Φιλοκουρδικό) YSP: 10.4 (+0.9)

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP): 6.6 (-0.6)

«Καλό Κόμμα»( İYİ): 12.6 (+0.9)

Άλλο: 3.4 (-3.3)

Οι Κούρδοι της Τουρκίας που ανέρχονται σε 15 με 20 εκατομμύρια, δηλαδή το 20% του πληθυσμού ίσως είναι εκείνοι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Middle East Eye οι Κούρδοι είναι έτοιμοι παρά το άσχημο παρελθόν που υπάρχει με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη στον Ερντογάν.

«Η ενθικιστική και υπέρ της ασφάλειας στάση που έχει υιοθετήσει η τωρινή κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τους Κούρδους ώστε να διώξουν τον Ερντογάν», λέει ο Ροζ Γκιρασούν, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Rawest στο Ντιγιάρμπακιρ.

Τον περασμένο μήνα εξάλλου το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και οι πολιτικοί του σύμμαχοι εξέφρασαν επίσημα τη στήριξή τους στον Κιλιτσντάρογλου.

Το HDP αποφάσισε να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες της αντιπολίτευσης να κερδίσει τις εκλογές.

«Οι Κούρδοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να γύρει η πλάστιγγα υπέρ του Κιλιτσντάρογλου», λέει ο Γκιρασούν.

Ωστόσο δεν έχοθυν όλοι την ίδια άποψη. Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίουγλου αναπληρωτής υποψήφιος για τον φιλοκουρδικό κόμμα των Πρασίνω και του Πράσινου Μέλλοντος (YSP) εκτιμά ότι η στήριξη στον υποψήφιο της αντιπολίτευση θα δώσουν πόντους στον Κιλιτσντάρογλου αλλά δεν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη.

Το πικρό παρελθόν

Η αλήθεια είναι ότι η στήριξη των Κούρδων στον Κιλιτσντάρογλου είναι κάτι πρωροφανές καθώς το CHP, το κόμμα που ίδρυσε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δεν είχε μεγάλη στήριξη στις κουρδικές περιοχές.

Από το 1923 μέχρι το 1950 το CHP αρνούνταν την ύπαρξη κουρδικού έθνους ενώ κατέπνιξε δύο κουρδικές επαναστάσεις το 1925 και το 1938.

Επίσης η χρήση της κουρδικής γλώσσας δημοσίως και στα σχολεία ήταν απαγορευμένη.

Τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό του πανεπιστημίου Dicle, Βαχάπ Τζοσκούν κυρίως λόγω της ρητορικής που έχει υιοθετήσει ο Κιλιτσαντάρογλου.

Υπεθυμίζεται ότι ο ηγέτης του CHP έχει υποσχεθεί να αποφυλακίσει την πρώην πρόεδρο του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι στρέφονται στο CHP καθώς κάτι αντίστοιχο είχε γίνει τη δεκαετία του ‘70 όταν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ υποσχέθηκε εκδημοκρατισμό.

Οι Κούρδοι άρχισαν να αποστρέφονται τον Ενρτογάν μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τις κουρδικές ομάδες το 2015.

Δημοσκόπηση του κέντρου Rawest στα τέλη Απριλίου στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Σανλιούρφα και Βαν στηρίζουν Κιλιτσαντάρογλου με 62,4% έναντι του 34,5% που λαμβάνει ο Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ