ΚΟΣΜΟΣ

Κιλιτσντάρογλου στον Guardian: «Δεν ανησυχώ για τις εκλογές, θα κερδίσουμε»

Κιλιτσντάρογλου στον Guardian: «Δεν ανησυχώ για τις εκλογές, θα κερδίσουμε»
AP Photo

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρώην λογιστής και νυν πολιτικός που διαφημίζεται ως το μέλλον της Τουρκίας, είναι ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου και λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη κάλπη, δηλώνει σίγουρος: «Θα κερδίσουμε»!

Ο ίδιος «διαφημίζεται» ως το μέλλον της τουρκικής δημοκρατίας στη συνέντευξή του στον Guardian. «Αυτές οι εκλογές δεν διεξάγονται υπό κατάλληλες συνθήκες. Αλλά παρ' όλα αυτά, θα κερδίσουμε. Γιατί οι άνθρωποι θέλουν δημοκρατία», είπε ο Κιλιτσντάρογλου αγγίζοντας ένα λεπτό βραχιόλι με κόκκινο κορδόνι στον καρπό του.

Ο 74χρονος πρώην λογιστής είναι ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν. Η συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα γίνεται λίγο αφότου ο Κιλιτσντάρογλου έχει ολοκληρώσει μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της καριέρας του. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), υποσχέθηκε σε χιλιάδες Τούρκους πολίτες που συγκεντρώθηκαν σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης ότι όταν πάνε στις κάλπες την Κυριακή θα μπορέσουν να διώξουν τον Ερντογάν και να διαλύσουν ένα σύστημα που αυτός και το κόμμα του (AKP) έχουν περάσει δύο δεκαετίες για να οικοδομήσουν.

Προερχόμενος από μειονότητα και με χαμηλό προφίλ

«Ζω όπως εσείς, έχω μια ταπεινή ζωή σαν τη δική σας», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε ένα στάδιο γεμάτο με κόσμο που κυμάτιζε τουρκικές σημαίες και την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας και του CHP, Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος παρουσιάζεται στους ψηφοφόρους ως το πολιτικό αντίθετο του Ερντογάν, σήκωσε τα χέρια του σε σχήμα καρδιάς, χειρονομία που αποτελεί την «υπογραφή» του. Περηφανεύεται για τη διεξαγωγή μιας εκστρατείας που αποφεύγει τις πρακτικές για τις οποίες έγινε διαβόητος ο Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι, εάν κερδίσει, θα αρνηθεί να ζήσει στο προεδρικό μέγαρο και θα μετακομίσει σε ένα πιο μετριοπαθές κτίριο που ανήκε στον Ατατούρκ.

Μέλος της θρησκευτικής μειονότητας των Αλεβιτών της Τουρκίας, η υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου θεωρείται ότι σπάει τους κανόνες. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες για να φτάσει να γίνει υποψήφιος πρόεδρος, μέσα από μια πορεία 450 χιλιομέτρων από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη το 2017 για να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Τώρα, ως επικεφαλής του εξακομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, εργάζεται για να συγκεντρώσει υποστήριξη από την περιθωριοποιημένη κουρδική κοινότητα της Τουρκίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τον καλωσορίσουν ως ήρωα σε πόλεις με κουρδική πλειοψηφία.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Παρά το γεγονός ότι έχασε αρκετές εκλογικές διαδικασίες ως αρχηγός του CHP, ο Κιλιτσντάρογλου έχει γίνει το πρόσωπο της μεγαλύτερης ευκαιρίας της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τον Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και της βαθιάς κρίσης κόστους ζωής.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να επιστρέψει την Τουρκία στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να πρωτοστατήσει στην επιστροφή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Έχει επίσης δεσμευτεί να αποκαταστήσει τη δικαστική ανεξαρτησία, μια κίνηση απομάκρυνσης από τη χρήση του δικαστικού σώματος για την φίμωση των διαφωνούντων.

Ωστόσο, μαζί με την άνοδό του ήρθε και σύντομη και δημόσια διαμάχη με τους εταίρους του στον συνασπισμό φέτος, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι επέβαλε την υποψηφιότητά του έναντιεναλλακτικών επιλογών που θα μπορούσαν πιο εύκολα να νικήσουν τον Ερντογάν. Ο ίδιος απορρίπτει αυτές τις ανησυχίες και προσπαθεί να επικεντρωθεί στην πολιτική.

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν έχουμε καμία ανησυχία για αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα «πιστεύω» του για Συρία, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ

Εκτός από τις υποσχέσεις για μια νέα αυγή της σοσιαλδημοκρατίας οι πολιτικές για τις οποίες ο Κιλιτσντάρογλου είναι πιο αποφασιστικός περιλαμβάνουν τη δέσμευση για απέλαση εκατομμυρίων Σύριων και Αφγανών προσφύγων που ζουν στην Τουρκία, μια πρόταση που προκάλεσε ζητωκραυγές από το πλήθος στην Κωνσταντινούπολη. Ερωτηθείς πώς σκοπεύει να ισορροπήσει αυτή την υπόσχεση με την επιθυμία να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κιλιτσντάρογλου ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να αντλήσει υποστήριξη από την ΕΕ ή ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν το θεωρούμε ρατσιστικό. Όταν έρθουμε στην εξουσία, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε με τη νόμιμη κυβέρνηση στη Συρία και θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», είπε. Όσο για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, δεδομένου ότι η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι δεν θα μπει σε συνομιλίες χωρίς την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, πρόσθεσε: «Θα εξηγήσουμε επίσης τους λόγους για την ασφάλεια των συνόρων μας».

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Κιλιτσντάρογλου ως προέδρου θα είναι να κληρονομήσει την προσεκτική πράξη εξισορρόπησης του Ερντογάν που σημαίνει ότι η Τουρκία διατηρεί δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο και μια φιλία με τον Ρώσο πρόεδρο που ελάχιστοι άλλοι ηγέτες μπορούν να διεκδικήσουν.

Ερωτηθείς τι είδους σχέση σκοπεύει να σφυρηλατήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε: «Θα δημιουργήσουμε μια πολιτική στο πλαίσιο που απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Είμαστε ένα πολιτικό κόμμα που πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή δεν είναι υπέρ της Τουρκίας».

Όσο για την Ουκρανία, τον γείτονα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Κιλιτσντάρογλου ήταν πιο αισιόδοξος. «Γνωρίζουμε ότι η Ουκρανία έχει δεχτεί άδικη εισβολή. Ως εκ τούτου, τους υποστηρίζουμε σε αυτό το θέμα. Θα παρέχουμε κάθε είδους πολιτική υποστήριξη που χρειάζονται», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ