ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε το πιστόλι του Πινοσέτ σε επιχείρηση κατά της διακίνησης ναρκωτικών

Βρέθηκε το πιστόλι του Πινοσέτ σε επιχείρηση κατά της διακίνησης ναρκωτικών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιστόλι που ανήκε άλλοτε στον θανόντα πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, βρέθηκε και κατασχέθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών στο νότιο τμήμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Τρίτη 9/5 η εισαγγελία.

Το όπλο βρισκόταν στην κατοχή εφήβου 15 ετών, ο οποίος προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης την Παρασκευή στην πόλη Βαλβίντια το πέταξε ταυτόχρονα με μικρή σακούλα που περιείχε ναρκωτικά στην αυλή σπιτιού.

Η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση του πιστολιού και συνέλαβε τον έφηβο, σε βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία για «παράνομη οπλοκατοχή» και απόπειρα φόνου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία.

Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του εφήβου ενώπιον της δικαιοσύνης, η εισαγγελέας Τατιάνα Εσκιβέλ αποκάλυψε ότι στη λαβή του πιστολιού, τύπου Μπερέτα και διαμετρήματος 380, ήταν χαραγμένη η επιγραφή «Αουγκούστο Πινοσέτ Ου.».

Το πλήρες όνομα του πρώην δικτάτορα ήταν Αουγούστο Πινοσέτ Ουγάρτε.

Η εξαφάνιση του όπλου είχε αναφερθεί στις αρχές το 2014, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο — κάπου 870 χιλιόμετρα από την τοποθεσία όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η αστυνομία και η οικογένεια του πρώην δικτάτορα αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τον τρόπο που εξαφανίστηκε το πιστόλι πριν από εννιά χρόνια όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ, που πέθανε το 2006, σε ηλικία 91 ετών, ήταν ο ισχυρός άνδρας του στρατιωτικού καθεστώτος στη Χιλή από το 1973 ως το 1990. Επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας πάνω από 40.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, «εξαφανίστηκαν» ή βασανίστηκαν, κατά τις επίσημες στατιστικές. Ο πρώην δικτάτορας ουδέποτε δικάστηκε.

Οι εισαγγελικές αρχές της Χιλής διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο το όπλο να χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα εγκλήματα, αφότου γνώρισε ευρεία διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που κατέγραφε ανταλλαγή πυρών, στην οποία πιστεύεται πως είχε γίνει χρήση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ