ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Οι ισχυροί φίλοι του Ερντογάν σχεδιάζουν να διαφύγουν από την Τουρκία

Nordic Monitor: Οι ισχυροί φίλοι του Ερντογάν σχεδιάζουν να διαφύγουν από την Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo / Francisco Seco, File

Σχέδια διαφυγής από την Τουρκία καταστρώνουν οι ισχυροί οικονομικά φίλοι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε περίπτωση εκλογικής ήττας του, σύμφωνα με όσα γράφει στο Nordic Monitor o αυτοεξόριστός στη Στοκχόλμη Abdullah Bozkurt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες διαρρέουν φήμες στην Τουρκία, ότι συγγενείς, επιχειρηματίες και πολιτικοί συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκτησαν ακίνητα και εξασφάλισαν άδειες παραμονής σε άλλες χώρες προκειμένου να μεταφέρουν με υπεράκτιους λογαριασμούς, μέρος του πλούτου τους στο εξωτερικό.

Ως χώρες - καταφύγια για τους φίλους του Ερντογάν που έχουν πλουτίσει κάνοντας υπεξαιρέσεις, ή λαμβάνοντας μίζες, αναφέρονται η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα κάποιοι ήδη έχουν στείλει μέλη της οικογένειάς τους στις ΗΠΑ προκειμένου να τους εξασφαλίσουν άδειες παραμονής, ενώ άλλοι έχουν κάνει ανάλογες προετοιμασίες στο Κατάρ, που κυβερνάται από τον σύμμαχο Ερντογάν, την οικογένεια αλ-Θάνι.

Μυστική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

«Για να αποτρέψει την διαφυγή τους η κυβέρνηση Ερντογάν φέρεται να επέβαλε μυστικά, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε περίπου 1.000 άτομα που συνεργάζονται στενά με το καθεστώς εδώ και χρόνια. Ο Τούρκος πρόεδρος φοβάται ότι εάν αυτοί οι άνθρωποι μετακομίσουν στο εξωτερικό, μπορεί να αποκαλύψουν τις βρώμικες συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν, εάν δεχθούν πίεση», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα Golden Visa της Πορτογαλίας, βάζοντας την Τουρκία στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών εκ των οποίων ζήτησαν βίζα διαμονής, μετά την Κίνα και τη Βραζιλία. Τα στατιστικά δείχνουν ότι 547 Τούρκοι απέκτησαν άδεια διαμονής μεταξύ 2012 και 2023 στην Πορτογαλία. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία ήταν αυτόματα επιλέξιμα για άδειες διαμονής».

«Ομοίως στην Ελλάδα, οι Τούρκοι ακολουθούν τους Κινέζους στην απόκτηση άδειας διαμονής μέσω επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο παρόμοιου προγράμματος Golden Visa. Μεταξύ 2014 και 2022, 631 Τούρκοι έγιναν κάτοικοι σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν τροποποιήσει τους νόμους και τους κανονισμούς τους για να περιορίσουν τα προγράμματα Golden Visa ή έχουν δυσκολέψει τους αιτούντες να αποκτήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξασφάλιση τέτοιων βίζας από την Τουρκία».

«Μερικά από τα άτομα που αποκαλύφθηκαν ότι έκαναν επενδύσεις σε ακίνητα σε άλλες χώρες περιλαμβάνουν τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φέρεται να έχει μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Camellia House στο συγκρότημα Vista Chelsea Bridge, αξίας σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου λιρών».

«Η αποκάλυψη έγινε από τον Muhammed Yakut, έναν καταδικασμένο εγκληματία και προσωπικότητα του οργανωμένου εγκλήματος που είχε εργαστεί για την κυβέρνηση Ερντογάν και είχε στενή σχέση με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Ο Γιακούτ στράφηκε εναντίον του Ερντογάν και άρχισε να κάνει αποκαλύψεις από την εξορία στη Γερμανία καθώς όπως υποστηρίζει υπέστη οικονομικές απώλειες και εκδιώχθηκε άδικα από επιχειρηματικές συμφωνίες στις οποίες συμμετείχε».

Όπως υποστηρίζει «ο Τσαβούσογλου απέκτησε το ακίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο ευγενική προσφορά του Metin Güneş, μέλους οργανωμένου εγκλήματος που έχει επίσης ένα διαμέρισμα στο ίδιο πολυτελές συγκρότημα στο Λονδίνο. Ο Τσαβούσογλου έκανε τον Γκιουνές τιμητικό σύμβουλο για την Αϊτή και του παρείχε διπλωματικά προνόμια με αντάλλαγμα την απόκτηση του διαμερίσματος», αναφέρει το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα ακόμα άτομο, ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, έχει εφαρμόσει σχέδιο διαφυγής του και έστειλε τον γιο του Χαλίτ Φιντάν στις ΗΠΑ για να διερευνήσει επιλογές διαμονής.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, «η οικογένεια Φιντάν πλούτισε στην Τουρκία κυρίως πουλώντας προϊόντα που εισήγαγε από το εξωτερικό στη MIT χωρίς διαγωνισμούς. Ο Φιντάν και ο γιος του προστατεύονταν από νομικά προβλήματα από την κυβέρνηση Ερντογάν». Παρόμοια είναι και η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Binali Yıldırım, εμπιστου του προέδρου Ερντογάν, και οι γιοι του Erkam Yıldırım και Bülent Yıldırım. «Ο στόλος της οικογένειας φέρεται να χρησιμοποιείται για τη διακίνηση ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχουν περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων κρυμμένη στο εξωτερικό και διαμένουν σε ξένες χώρες, έτοιμα να εγκαταλείψουν την Τουρκία εάν ο Ερντογάν εκδιωχθεί από την εξουσία στις εκλογές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν που έλαβε άδεια διαμονής στο εξωτερικό είναι η Zehra Taşkesenlioğlu, η οποία μετέφερε ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα, όπου αγόρασε ακίνητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ