ΚΟΣΜΟΣ

Δικαίωση για τη Ryanair: Σφάλμα η οικονομική ενίσχυση της Lufthansa

Δικαίωση για τη Ryanair: Σφάλμα η οικονομική ενίσχυση της Lufthansa
AP Photo

Λανθασμένη χαρακτήρισαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο την οικονομική ενίσχυση της Lufthansa, με τη Ryanair να δηλώνει δικαιωμένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, το δικαστήριο αναφέρεται στην απόφαση για οικονομική ενίσχυση που είχε εγκριθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη Ryanair να ακολουθεί τη νομική οδό, υποστηρίζοντας πως αυτό δημιούργησε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η έκτακτη αυτή στήριξη στη Lufthansa, είχε εγκριθεί από την Κομισιόν το 2020, και προέβλεπε την παροχή κρατικού δανείου 300 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα το 20% των μετοχών, και την κρατική συμμετοχή με σχεδόν 6 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Eκτός από την υπόθεση αυτή, η Ryanair κέρδισε και την προσφυγή εναντίον παρόμοιας κρατικής βοήθειας στην σκανδιναβική SAS AB το 2020 εξίσου.

«Οι σημερινές αποφάσεις επιβεβαιώνουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ενεργεί ως θεματοφύλακας των ίσων όρων ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές και δεν μπορεί να υπογράφει κρατική βοήθεια που ενισχύει τις διακρίσεις υπό την πολιτική πίεση των κυβερνήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ryanair.

Ακυρώνοντας την απόφαση για πακέτο βοήθειας, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, είπε σήμερα ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής περιελάμβανε «αρκετά λάθη», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, τόνισε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι βρέθηκαν κερδισμένοι, όταν η κυβέρνηση πούλησε το μερίδιο του 20% που προέκυψε με τη διάσωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ