ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχει λάβει 16,7 δισ. δολάρια από τους δυτικούς της εταίρους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχει λάβει 16,7 δισ. δολάρια από τους δυτικούς της εταίρους
AP Photo/Andrew Kravchenko

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής φέτος οικονομική βοήθεια 16,7 δισ. δολαρίων από τους δυτικούς εταίρους της, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρσένκο.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους έχει ρημάξει την οικονομία της Ουκρανίας, προκαλώντας πτώση των εσόδων και αναγκάζοντας το Κίεβο να αναζητήσει ξένη βοήθεια.

«Το 2023, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει 16,7 δισ. δολάρια ως δημοσιονομική βοήθεια από ξένους δωρητές. Έχουμε επίσης να λάβει διαβεβαιώσεις από εταίρους σχετικά με περαιτέρω υποστήριξη στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού το 2023», δήλωσε ο Μαρσένκο.

Η χώρα τελεί υπό ρωσική εισβολή από τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει λάβει και οπλικά συστήματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταίρους της για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο υπουργός ανέφερε ότι έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι από διεθνείς δανειστές.

Ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν για τις «πρωτοφανείς προσπάθειές τους» να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειμμα προϋπολογισμού 38 δισ. δολαρίων φέτος. Η κυβέρνηση αναζητά επίσης ακόμη 14 δισ. δολάρια για την ταχεία ανασυγκρότηση των υποδομών ζωτικής σημασίας και του ενεργειακού τομέα.

Πέρυσι, η Ουκρανία έλαβε εξωτερική βοήθεια 32,14 δισ. δολαρίων για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ