ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Αντι - ερντογανικό ράλι στο χρηματιστήριο έφερε η αποχώρηση Ιντζέ

Εκλογές στην Τουρκία: Αντι - ερντογανικό ράλι στο χρηματιστήριο έφερε η αποχώρηση Ιντζέ
Στιγμιότυπο από την Κωνσταντινούπουλη τρεις ημέρες πριν τις εκλογές AP Photo / Francisco Seco

Ράλι ανόδου κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στην Τουρκία αμέσως μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από την εκλογική κούρσα του υποψηφίου για την προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέτρεις μόλις ημέρες από τις εκλογές στην χώρα.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας σημείωσε άλμα 6% μετά την ανακοίνωση-σοκ που έκανε ο Ιντζέ μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε άνοδο, δεδομένου ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, σύμφωνα με το reuters.

Τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε δολάρια σημείωσαν ράλι, με τις εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας να αυξάνονται έως και 2,5 σεντς στο δολάριο και να αλλάζουν χέρια σε πάνω από 82 σεντς - επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η αποχώρηση από τον Μουχαρέμ Ιντζέ, έναν από τους τέσσερις που διεκδικούν την την τουρκική προεδρία στις εκλογές της Κυριακής, θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας σε αυτό που θεωρείται ως η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του που διαρκεί δύο δεκαετίες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τι σημαίνει η αποχώρηση Ιντζέ - Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/5) ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα.

Σύμφωνα με το Politico, η αποχώρηση του Ιντζέ εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρίσκεται απέναντι στον Ερντογάν και μάλιστα, θα μπορούσε να του επιτρέψει να διεκδικήσει την απόλυτη νίκη από τον πρώτο γύρο.

«Αποσύρομαι από τον αγώνα. Το κάνω αυτό για την πατρίδα μου», είπε ο Ιντζέ σε συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα την Πέμπτη, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι άρχιζε έρευνα μετά από ένα ροζ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φέρεται να εμφανίζει τον Ιντζέ.

Ο ίδος από την πλευρά του, αρνήθηκε την αυθεντικότητα του βίντεο, λέγοντας ότι ήταν «ψεύτικο» και ότι αυτό αποτελεί μέρος μιας «συνωμοσίας».

Τι... προσφέρει στον Κιλιτσντάρογλου

Ο Ιντζέ, ο οποίος αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει ποσοστό 2% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, αποσπά τις ψήφους από τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από έναν εξακομματικό συνασπισμό που ενώνει κόμματα από αριστερά και δεξιά του Ερντογάν.

«Η αποχώρησή του από την κούρσα θα μπορούσε να επιτρέψει στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος αυτή τη στιγμή προηγείται στη δημοσκόπηση με ποσοστό 49%, να κερδίσει τον εκλογικό αγώνα στον πρώτο γύρο», αναφέρει το Politico.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος τον ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 46%, αντιμετωπίζει τη σκληρότερη μάχη επανεκλογής του στην 20ετή διακυβέρνησή του την Κυριακή, καθώς η Τουρκία παλεύει με διψήφιο νούμερο στον πληθωρισμό», προσθέτει το δημοσίευμα του Politico.

Τι συνέβη το 2018

Εάν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 50% στον πρώτο γύρο, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ερντογάν νίκησε τον Ιντζέ, ο οποίος τότε ήταν υποψήφιος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας 52,6 % των ψήφων.

Ο Ιντζέ μπήκε στη φετινή εκλογική κούρσα την τελευταία στιγμή με το νέο «Κόμμα για την Πατρίδα», το οποίο δημιούργησε το 2021 μετά από διαμάχη με τον επικεφαλής του CHP Κιλιντσάρογλου.

Πέντε μονάδες μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου σε νέα δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου.

Το έργο του Ερντογάν έχει περιπλακεί εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής, που προκλήθηκε από τον διογκούμενο πληθωρισμό και από την υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου, εμφανίζει τη στήριξη στο πρόσωπο των δύο άλλων υποψηφίων στο 4,8% για τον Σινάν Ογκάν και στο 2,2% για τον Μουααρέμ Ιντζέ*.

Σύμφωνα με την Konda, η πλειοψηφία των πολιτών τείνει προς το να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε έναν δεύτερο γύρο.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll επίσης κάνει λόγο για δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου να παίρνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%.

Σε επαναληπτικό γύρο εμφανίζεται ο Κιλιτσντάρογλου να παίρνει το 51,3%.

Ο Χακάν Ακμπάς, ωστόσο, ο διευθυντής του Strategic Advisory Services, εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης αυτού στο οποίο ήλπιζε: έναν δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου.

«Δεδομένων του σεισμού και της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αυτό θα ήταν επιτυχία για εκείνον. Αυτό που έχει τώρα σημασία ακόμη περισσότερο είναι τα αποτελέσματα για τη βουλή. Αν προκύψει βουλή χωρίς αυτοδυναμία, ο Ερντογάν θα κάνει έκκληση προς τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν τη σταθερότητα έναντι του χάους που πιθανόν να προκληθεί στο ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχίας με έξι αντιπολιτευόμενα κόμματα», είπε.

Η δημοσκόπηση της Konda εμφανίζει τη στήριξη προς την κυβερνώσα συμμαχία του Ερντογάν στο 44% για τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή να προηγείται εκείνης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης με 39,9%.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται να έχει τον ρόλο του ''ρυθμιστή''.

Σύμφωνα με την Konda, το HDP, το οποίο κατεβαίνει υποψήφιο με το έμβλημα άλλου κόμματος υπό τον φόβο δικαστικής απαγόρευσης, και οι αριστεροί σύμμαχοί του φέρονται να εξασφαλίζουν 12,3% στις βουλευτικές εκλογές. Κάτι τέτοιο θα άφηνε τον Ερντογάν και τους συμμάχους του σε μειοψηφία.

"Αναμφίβολα ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με μια πλειοψηφία που επιθυμεί την αλλαγή και σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι νεότεροι ψηφοφόροι. Είτε κερδίσει οριακά είτε χάσει, εκτιμώ ότι η ΄περίοδος Ερντογάν' έχει παρέλθει. Η τουρκική κοινωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει. Και δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αφήνει πίσω του ένα μοντέλο θεσμικής διακυβέρνησης", λέει η Ασλι Αϊντιντασμπάς του Ινστιτούτου Brookings.

Η Konda, η οποία δημοσιοποιεί μόνο μια δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές, πραγματοποίησε συνεντεύξεις δια ζώσης με 3.480 ανθρώπους σε 35 τουρκικές περιφέρειες. Η δημοσκόπησή της έχει περιθώριο σφάλματος +/- 2.2% .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ