ΚΟΣΜΟΣ

Στενεύει ο «κλοιός» στο Μπαχμούτ - Σε απόσταση αναπνοής οι ουκρανικές δυνάμεις

Στενεύει ο «κλοιός» στο Μπαχμούτ - Σε απόσταση αναπνοής οι ουκρανικές δυνάμεις
Ουκρανός στρατιώτης στην εμπόλεμη Μπαχμούτ AP Photo/Libkos

Περίπου δύο χιλιόμετρα πλησίασε αυτή την εβδομάδα το Μπαχμούτ, το Κίεβο, μία περιοχή που αποτελεί επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη (12/5) ανέφερε πως «ο εχθρός υπέστη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Οι αμυντικές μας δυνάμεις προχώρησαν κατά δύο χιλιόμετρα κοντά στο Μπαχμούτ».

Έσπευσε, δε, να κατηγορήσει τη ρωσική πλευρά για παραπληροφόρηση σημειώνοντας: «Πώς καλύπτει ο εχθρός τις μάχες στη Μπαχμούτ; Συγχαίρει τον εαυτό του, κάνει λόγο για υποτιθέμενες νίκες και εφευρίσκει ιστορίες για τη στρατιωτική μας διοίκηση», ενώ πρόσθεσε ότι «ο εχθρός δίνει ψευδείς πληροφορίες για την έλλειψη όπλων, που πιθανόν έχουν στόχο να δικαιολογήσουν την πραγματική κατάσταση».

Η ανάρτηση της Μάλιαρ έπεται της ενημέρωσης υψηλόβαθμου Ουκρανού στρατιωτικού την Τετάρτη (10/5) ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από κάποιες περιοχές κοντά στην Μπαχμούτ, έπειτα από την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Τις δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσαν την Πέμπτη (11/5) Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, σημειώνοντας ότι ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή του μετώπου σε κάποια σημεία. Η Μόσχα διέψευσε τις πληροφορίες αυτές και τόνισε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι υπό έλεγχο.

«Οι δηλώσεις που μεταδόθηκαν από ατομικούς λογαριασμούς στο Telegram για «σπάσιμο της άμυνας» που φέρεται να υπήρξε σε διάφορα σημεία της γραμμής επαφής δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα», απάντησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η παραστρατιωτική οργάνωση της Ρωσίας Wagner, που ηγείται της επίθεσης εναντίον της Μπαχμούτ, έχει στρέψει τα «βέλη» της επανειλημμένα για ελλείψεις πυρομαχικών και είχε απειλήσει να εγκαταλείψει τις θέσεις της στην πόλη, αν δεν λάβει επιπλέον στήριξη από τη Μόσχα.

Τι μπορεί να σημαίνουν οι «εκρήξεις» του επικεφαλής της Wagner

Τις τελευταίες ημέρες, το αφεντικό του μισθοφορικού στρατού Wagner φαίνεται ότι προχωρά σε όλο και πιο περίεργες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, «πλημμυρίζοντας» το κανάλι του στο Telegram αλλά και άλλα δίκτυα με εξωφρενικές και προκλητικές δηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Πριγκόζιν αποκάλυψε μια φαινομενικά ντροπιαστική οπισθοχώρηση για τη Ρωσία, αποκαλύπτοντας ότι μια ρωσική ταξιαρχία εγκατάλειψε την ανατολική πόλη της Μπαχμούτ, κάτι που έθεσε σε κίνδυνο τους μαχητές του.

«Η κατάσταση στις δυτικές πλευρές εξελίσσεται με βάση το χειρότερο εκ των προβλεπόμενων σεναρίων» παραπονέθηκε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Όπως τόνισε στο μήνυμά του, οι Ουκρανοί ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους στη Ζαπορίζια ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει η αντεπίθεση των δυνάμεών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ