ΚΟΣΜΟΣ

Ο εφιάλτης της Αζχάαρ από το Σουδάν - Γιατί δεν μπορεί να θάψει τη γιαγιά της

Ο εφιάλτης της Αζχάαρ από το Σουδάν - Γιατί δεν μπορεί να θάψει τη γιαγιά της
Οι πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν AP Photo/Marwan Ali

Ένα πραγματικό Γολγοθά ζει η Αζχάαρ Σολγκάμι  από τη Νέα Υόρκη καθώς δεν μπορεί να θάψει τη γιαγιά της που έχασε τη ζωή της στο Σουδάν

Η νεαρή κοπέλα όπως αποκαλύπτει το BBC δεν μπορεί να βρει τρόπο να θάψει τη γιαγιά της η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στο Σουδάν ολομόναχη.

Η γιαγιά της έχει πεθάνει εδώ και μέρες και κανείς δεν ξέρει πότε. Πέθανε στο σπίτι της στο Χαρτούμ θύμα της ένοπλης διαμάχης που συγκλονίζει τη χώρα.

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσε από την Νέα Υόρκη να βρει τρόπο να τη σώσει και τώρα προσπαθεί να βρει τρόπο να την επαναπατρίσει.

Δεν είναι η μόνη. Πολλοί είναι εκείνοι που παλεύουν για να μπορέσουν να τουλάχιστον να θάψουν με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους τους μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στη Τζέντα να δώσουν χρόνο σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να θάψουν όσους σκοτώθηκαν.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε πτώματα στους δρόμους και στα νοσοκομεία», λέει ο Πατρίκ Γιουσέφ τοπικός διευθυντής για την Αφρική της Επιτροπής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. «Ελπίζω πολύ σύντομα να ανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», προσθέτει.

Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα στην πράξη καθώς οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν ανακωχή.

Οι παπούδες της Αζχαάρ βρέθηκαν στον επίκεντρο των συγκρούσεων καθώς το σπίτι τους βρισκόταν κοντά σε στρατιωτικό αρχηγείο και την Βρετανική πρεσβεία.

Ο παππούς της Βρετανός υπήκοος αν και πυροβολήθηκε τρεις φορές κατάφερε να επιβιώσει και τώρα οι συγγενείς του ψάχνουν τρόπο να μπορέσει να εγκαταλείψει το Σουδάν.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της νεαρής κοπέλας με συνεχόμενα τηλεφωνήματα στη βρετανική πρεσβεία καθώς οι παππούδες της δεν ήταν σε θέση να μεταβούν στο αεροδρόμιο για να φύγουν όλες απέβησαν άκαρπες.

Πριν από μερικές ημέρες η κοπέλα δέθηκε τηλεφώνημα από την τουρκική πρεσβεία, η οποία επίσης βρίσκεται δίπλα στο σπίτι των παππούδων της, τον οποίο την ενημέρωνε ότι η γιαγιά της ήταν νεκρή.

Αρχικά δεν ήθελε να το πιστέψει. «Κάλεσε πίσω και ρώτησα μήπως είναι σε κώμα;» για να πάρει την αποκαρδιωτική απάντηση ότι έχει αρχίσει η σήψη.

«Με πονά ότι ήταν μόνη της, χωρίς ηλεκτρικό, μέσα στην αφόρητη ζέστη και να ξυπνά από τις βόμβες».

Αυτή δεν είναι η μόνη τραγική ιστορία. Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του επειδή γύρισε στο σπίτι του για να πάρει τα ταξιδιωτικά έγγραφα που είχε ξεχάσει. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών του στο σπίτι βρέθηκε αντιμέτωπος με τέσσερις ενόπλους που τον σκότωσαν με το που τον είδαν.

Γείτονες τον τύλιξαν με πλαστικές σακούλες αλλά η οικογένειά του περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να ταφεί όπως του πρέπει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ