ΚΟΣΜΟΣ

«Η άνοιξη θα επιστρέψει στην Τουρκία», η υπόσχεση Κιλιτσντάρογλου

«Η άνοιξη θα επιστρέψει στην Τουρκία», η υπόσχεση Κιλιτσντάρογλου
O υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου AP

«Η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα» σχολίασε με αισιοδοξία αφού ψήφισε στην Άγκυρα, λίγο πριν τις 12:00 το πρωί της Κυριακής (14/5) ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο βασικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε σκωπτικά, κατά την πρώτη του δήλωση μετά την κάλπη: «Μας είχε λείψει η Δημοκρατία. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα».

Μία νίκη του Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές θα σημάνει σημαντική αλλαγή πλεύσης για την χώρα, όχι όμως απαραίτητα και εκτός αυτής.

Ο Κιλιτσντάρογλου στηρίζεται από έναν συνασπισμό επισήμως έξι, και ανεπισήμως επτά, κομμάτων και θα είναι αδύνατο να μην παραχωρήσει αρμοδιότητες και σημαντικό υπουργείο στη «Λύκαινα» Ακσενέρ.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ό,τι δεν είναι ο Ταγίπ Ερντογάν

Άνθρωπος χαμηλών τόνων τόσο στα δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή, λάτρης της μεθόδου και υποστηρικτής πως το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στις απαρχές του Κεμάλ Ατατούρκ για ένα κράτος κοσμικό, μία χώρα που θα κοιτά προς την Δύση.

Ο Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε το 1948 στο Ναζιμέ της Δυτικής Τουρκίας και ήταν ένα από τα επτά παιδιά της οικογένειας.

Όπως και ο Ερντογάν, οι απαρχές του Κιλιτσντάρογλου υπήρξαν ταπεινές με τον πατέρα του να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος και την μητέρα του να προσέχει την πολυπληθή οικογένεια στο σπίτι.

Ο Κιλιτσντάρογλου, παρά την ταπεινή του καταγωγή, κατάφερε να πάρει πτυχίο στα οικονομικά από ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Τουρκίας, το Γκαζί της Άγκυρας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπηρέτησε στο δημόσιο από διάφορες θέσεις και ασχολήθηκε επισταμένως με την πάταξη της διαφθοράς.

Θεωρείται λάτρης της ουσιαστικής και εμπεριστατωμένης γραφειοκρατίας και λόγω των ήπιων τόνων του, τού έχει δοθεί το προσωνύμιο ο «Γκάντι της Τουρκίας».

Η δυτικότροπη πολιτική προσέγγιση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει κάνει πολλές φορές τον Ερντογάν να τον προσφωνεί σκωπτικά ως «κύριο» λέξη που ειρωνικά στην Τουρκία χρησιμοποιείται για όσους έχουν λάβει δυτική παιδεία.

Με την πολιτική ο Κιλιτσντάρογλου ασχολείται ενεργά ως βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος από το 2002 ενώ το 2010 αναλαμβάνει τα «ηνία» του κόμματος από τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από σκάνδαλο που ήρθε στην δημοσιότητα με βιντεοσκοπημένες ερωτικές του στιγμές.

Ο Κιλιτσντάρογλου για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπάθησε να περάσει τους «τρόπους» του σε ένα κόμμα που πιεζόταν να αντιπαρατεθεί με την εξουσία του Ερντογάν.

Στις ταραχές του Γκεζί το 2013 μεγάλο μέρος των βουλευτών του κόμματός του ζήτησε την παραίτησή του καθώς δεν ζήτησε από τον κόσμο να βγει στον δρόμο.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε δημόσια πως του ήταν αδύνατο να βγάλει απλούς άοπλους πολίτες απέναντι από το οπλισμένο και έτοιμο να σκοτώσει «σύστημα Ερντογάν».

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση, που αποτυπώνεται και στα δημοσκοπικά στοιχεία, κυρίως από τους νέους στην Τουρκία οι οποίοι εκτιμούν πως έχει έρθει η ώρα να αλλάξει οριστικά πορεία η χώρα.

Τα βίντεο από την μικρή κουζίνα του σπιτιού του με τα οποία επέλεξε ο Κιλιτσντάρογλου να κάνει προεκλογική καμπάνια του έχουν δώσει μεγάλη «ώθηση» ειδικά στην «δεξαμενή» των περίπου 5 εκατομμυρίων νέων ψηφοφόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ