ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα σας στηρίξουμε όσο χρειάζεται» τόνισε ο Σολτς

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα σας στηρίξουμε όσο χρειάζεται» τόνισε ο Σολτς
(Αριστερά) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, (Δεξιά) ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς AP Photo/Matthias Schrader

Τη στήριξη της Γερμανίας «για όσο χρειάζεται» εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα Κυριακή (14/5) στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία, από τον Όλαφ Σολτς, ενώ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των δύο, ο καγκελάριος επανέλαβε την προσήλωση της Γερμανίας στην στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειάζεται» και εξέφρασε τον θαυμασμό και τον σεβασμό του για την στάση των Ουκρανών από την έναρξη του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε πως προετοιμάζεται τη δημιουργία «συμμαχίας μαχητικών αεροσκαφών», τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του χρειάζεται «περισσότερα όπλα».

Κατά την υποδοχή του Ουκρανού προέδρου, ο Σολτς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η παρουσία σου εδώ αποτελεί ισχυρό μήνυμα. Εδώ και 444 ημέρες οι Ουκρανοί στέκονται σταθερά και ηρωικά απέναντι στη ρωσική επίθεση. Θα σας υποστηρίζουμε για όσο διάστημα χρειαστεί. Η αλληλεγγύη μας είναι πλήρης και σταθερή».

«Ευχαριστούμε για κάθε μητέρα και κάθε παιδί που έχετε σώσει», απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος και, αναφερόμενος στο νέο πακέτο - το μεγαλύτερο έως τώρα - βοήθειας από τη Γερμανία, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε: «Σε ευχαριστώ, Όλαφ».

Προτού συναντηθεί με τον Σολτς, ο Ζελένσκι συναντήθηκε το πρωί της Κυριακής (14/5) με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη Ιστορία της Ουκρανίας, η Γερμανία περήφανη που είναι μια πραγματική φίλη και ένας αξιόπιστος σύμμαχος», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο βιβλίο επισκεπτών της γερμανικής προεδρίας, ενώ πρόσθεσε πως «μαζί θα κερδίσουμε και θα φέρουμε την ειρήνη πίσω στην Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι, ο Ζελένσκι έφτασε στη γερμανική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου (13/5) με γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο συνόδευσαν στον γερμανικό εναέριο χώρο πολεμικά αεροσκάφη της Λουφτβάφε.

Νέο γερμανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2,7 δισεκ. ευρώ

Παράλληλα, η Γερμανία ανακοίνωσε το Σάββατο (13/5) νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ για το Κίεβο, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για ένα «ισχυρό πακέτο» σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία άφησε να εννοηθεί ότι με τους Γερμανούς αξιωματούχους θα συζητήσει για την παροχή όπλων στη χώρα του, περιλαμβανομένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, όπως και για την υποψηφιότητά της να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και για θέματα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ