ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του Λουκασένκο – «Έχασε» και άλλη εκδήλωση

Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του Λουκασένκο – «Έχασε» και άλλη εκδήλωση
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 8 Μαΐου, δεν εμφανίστηκε ούτε σε τελετή στην πρωτεύουσα του Μινσκ την Κυριακή 14/5, πυροδοτώντας εικασίες ότι ο μακροχρόνιος ηγέτης είναι σοβαρά άρρωστος.

Ο πρωθυπουργός Ρομάν Γκολόβτσενκο διάβασε ένα μήνυμα του Λουκασένκο κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας τελετής, στην οποία οι νέοι ορκίζονται πίστη στη σημαία του πρώην σοβιετικού κράτους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Δεν έδωσε κανένα λόγο για την απουσία του Λουκασένκο πέντε ημέρες αφότου εμφανίστηκε αδιάθετος και παρέλειψε μέρος των εορτασμών στη Μόσχα που σηματοδοτούσαν τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Λουκασένκο επίσης δεν μίλησε σε εκδήλωση στο Μινσκ για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης, για πρώτη φορά στη μακρόχρονη προεδρία του. Εκείνο το γεγονός, την περασμένη Τρίτη, ήταν η τελευταία φορά που εθεάθη δημόσια.

Σύμφωνα με τη Guardian, το γραφείο του Λουκασένκο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο ειδησεογραφικό πρακτορείο Euroradio, ο Λουκασένκο μεταφέρθηκε σε μια ελίτ κλινική του Μινσκ το Σάββατο.

Μια ρωσική διαδικτυακή δημοσίευση, το Podyom, επικαλέστηκε έναν ανώτερο βουλευτή της Κάτω Βουλής της Δούμας, Κονσταντίν Ζατούλιν, να λέει ότι «ο Λουκασένκο «απλώς αρρώστησε… και μάλλον χρειάζεται ανάπαυση».

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant δημοσίευσε επίσης μια είδηση για την υγεία του Λουκασένκο, επικαλούμενη τον Ζατούλιν και τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σπάνια δημοσιεύουν ιστορίες για την υγεία των ηγετών της Ρωσίας ή των συμμάχων γειτόνων της.

Ο Λουκασένκο, 68 ετών, ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994, χρησιμοποιώντας την αστυνομία για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, ενώ τα δικαστήρια έκλεισαν μέσα ενημέρωσης αντιφρονούντων και επέβαλαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης σε αντιπάλους, την ώρα που ακτιβιστές εγκατέλειψαν τη χώρα μαζικά.

Ο Λουκασένκο έλαβε υποστήριξη από τον ηγέτη του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εξάλειψη των διαδηλώσεων και πέρυσι επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της χώρας του ως μέρος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Σεργκέι Αλέινικ, αναμένεται τη Δευτέρα να ξεκινήσει μια τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ