ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αλβανία: «Ντέρμπι» μεταξύ Μπελέρη και «εκλεκτού» του Ράμα, Γκιόργκι Γκόρο

Εκλογές Αλβανία: «Ντέρμπι» μεταξύ Μπελέρη και «εκλεκτού» του Ράμα, Γκιόργκι Γκόρο
AP Photo / Hektor Pustina (Φωτογραφία αρχείου)

Μάχη στηθος με στήθος δίνουν οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών στο δήμο Χειμάρρας στην Αλβανία ο «εκλεκτός» του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, Γκιόργκι Γκόρο και ο Φρέντι Μπελέρη ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος σε φυλακή των Τιράνων, μετά την σύλληψή του για εξαγορά ψήφων.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας καθώς οι συνολικά 72 κάλπες από όλα τα εκλογικά κέντρα συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου της Χειμάρρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 21 από τις 36 μεγάλες κάλπες και το αποτέλεσμα δείχνει ότι η διαφορά είναι στις 600 ψήφους και προηγείται ο κ. Μπελέρης. Η αλβανική τηλεόραση δίνει ποσοστό 50,4 % στον κ. Μπελέρη και 49,6% στον κ. Γιώργο Γκόρο, νυν δήμαρχο υποψήφιο με το Σ. Κόμμα του Έντι Ράμα, με καταμετρημένο το 60% από τις κάλπες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομογένειας ο κ. Μπελέρης έχει πιθανότητες να πάρει το δήμο Χειμάρρας και αυτό γιατί η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες πλησιάζοντας το 35%, καθώς υπήρξε σημαντική κινητοποίηση και μετακίνηση πολιτών, κυρίως από την Ελλάδα στην Χειμάρρα για να ψηφίσουν.

Στα εκλογικά τμήματα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Νο 2 και το Νο 3 της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να οχυρώσουν την διαδικασία του αποτελέσματος.

Η διαδικασία καταμέτρησης ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και αφού οι κάλπες από τα 36 εκλογικά τμήματα μεταφέρθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο, στο κέντρο της Χειμάρρας.

Ένταση στη Χειμάρρα – Σταμάτησε η καταμέτρηση των ψήφων

Το πρωί της Δευτέρας (15/5) υπήρξε ένταση στη Χειμάρρα και σταμάτησε η καταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ομογενείς στην κάμερα του Mega, η καταμέτρηση των ψήφων έχει σταματήσει χωρίς κανέναν λόγο απλά και μόνο επειδή οι κάλπες που αναμένεται να ανοιχτούν τώρα προέρχονται από περιοχές όπου η επικράτηση Μπελέρη είναι συντριπτική παραδοσιακά.

Στο σημείο επικρατεί μεγάλη φόρτιση και οι αντιπρόσωποι του συνδυασμού του Φρέντι Μπελέρη έχουν παραμείνει εκεί όλοι τη νύχτα έτσι ώστε να αποφευχθούν παρατυπίες κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ