ΚΟΣΜΟΣ

Κιλιτσντάρογλου για τουρκικές εκλογές: «Θα ορθώσω το ανάστημά μου»

Κιλιτσντάρογλου για τουρκικές εκλογές: «Θα ορθώσω το ανάστημά μου»
Ο  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου AP Photo/Emrah Gurel)

Με τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών να αναδεικνύει νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον δεύτερο γύρο να ορίζεται επίσημα στις 28 Μαίου, ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχολίασε τα πρώτα αποτελέσματα με μια ανάρτησή του στο Twitter δηλώνοντας αποφασισμένος: «Θα ορθώσω το ανάστημά μου».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της «Εθνικής Συμμαχίας των 6» απευθύνθηκε στο εκλογικό του κοινό σημειώνοντας, καλώντας τους να μην απογοητεύονται: «Αγαπητοί πολίτες, δουλεύουμε ασταμάτητα από εχθές. Μην απογοητεύεστε.

Στη συνέχεια τόνισε πως «θα ορθώσω το ανάστημά μου. Θα σας ενημερώσω για τις ξεκάθαρες παρατηρήσεις μου σχετικά με το τι συμβαίνει. Τότε, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας και θα κάνουμε αυτές τις εκλογές μαζί. Όταν όλα τελειώσουν, (θα υπερισχύσει) μόνο αυτό που λέει το έθνος μας».

Σημειώνεται ότι, από τις πρώτες ώρες μετάδοσης των αποτελεσμάτων η αντιπολίτευση έσπευσε να αμφισβητήσει τον τρόπο μετάδοσης κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε δηλώσεις του βιάστηκε να προδικάσει τη νίκη για τον Κιλιτσντάρογλου.

Αυτό το πολωμένο κλίμα, στο οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Κυριακής (14/5) απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ψυχραιμία.

Μετά από μια εκλογική βραδιά θρίλερ το αποτέλεσμα όπως διαμορφώθηκε αργά το βράδυ έδωσε μεν την πρωτιά – κόντρα στις προβλέψεις, στον Ερντογάν, με ποσοστό όμως που δεν του εξασφάλισε την επανεκλογή του στην προεδρία, γεγονός που θα οδηγήσει την Τουρκία σε δεύτερο γύρο.

Σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των Τούρκων πολιτών, στην εκλογική διαδικασία με περίπου 65 εκατομμύρια ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ