ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημο: Σε δεύτερο γύρο εκλογών η Τουρκία - Δεν ξεπέρασε το 50% ο Ερντογάν

Επίσημο: Σε δεύτερο γύρο εκλογών η Τουρκία - Δεν ξεπέρασε το 50% ο Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν EPA/TOLGA BOZOGLU

Σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%.

Με το σύνολο των καλπών να έχουν ανοίξει, το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 88,92%. Στο εξωτερικό η συμμετοχή άγγιξε το 52,69%. Να σημειωθεί ωστόσο πως δεν έχουν ανοίξει όλες οι επιστολικές ψήφοι ακόμα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να συγκεντρώνει το 49,51%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,88% και ο Σινάν Ογάν το 5,17%.

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν ο Ερντογάν με τον Κιλιτσντάρογλου.

Βέβαιοι ότι θα νικήσουν και οι δύο υποψήφιοι

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι μπορούν να κερδίσουν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δύο εβδομάδες από τώρα.

«Πιστεύω ότι είχα αρκετές ψήφους για να κερδίσω» είπε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αποδέχεται το δεύτερο γύρο.

Έσπευσε, μάλιστα, να εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον ατόμων που δεν κατονόμασε, λέγοντας ότι με τους ισχυρισμούς τους ότι βρίσκονται μπροστά στο εκλογικό αποτέλεσμα, προσπαθούν να «εξαπατήσουν το έθνος».

Με τη σειρά του, ο κεντρικός πολιτικός του αντίπαλος είπε και αυτός ότι αποδέχεται έναν δεύτερο γύρο και ότι θα τον κερδίσει:

«Παρά τα ψέματα και τις επιθέσεις, ο Ερντογάν δεν πήρε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει ότι η υπόθεση έχει τελειώσει. Οι εκλογές δεν κερδίζονται στα μπαλκόνια».

Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ο Κιλιτσντάρογλου έγραψε στο Twitter:

«Αγαπητοί πολίτες, εργαζόμαστε ασταμάτητα από εχθές. Μην απογοητεύεστε».

Στη συνέχεια τόνισε πως:

«Θα ορθώσω το ανάστημά μου. Θα σας ενημερώσω για τις ξεκάθαρες παρατηρήσεις μου σχετικά με το τι συμβαίνει. Τότε, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας και θα κάνουμε αυτές τις εκλογές μαζί. Όταν όλα τελειώσουν, (θα υπερισχύσει) μόνο αυτό που λέει το έθνος μας».

Ποιον θα στηρίξει ο Ογάν

Το πρωί της Δευτέρας ο Ογάν έδειξε τις προθέσεις του και προχώρησε σε μια δήλωση – βόμβα, υποστηρίζοντας ότι θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου εάν αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα το φιλοκουρδικό HDP – το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, που μάλιστα στήριξε τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Παρότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από πλευράς του Κιλιτσντάρογλου, η αλήθεια είναι ότι θα χάσει περισσότερες ψήφους, αποκλείντας το HDP.

Μιλώντας στο CNN Greece και ερωτηθείς για τη δήλωση του Σινάν Ογάν, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Άγγελος Συρίγος, δήλωσε:

«Ο Ογάν απέκτησε ξαφνικά ύπαρξη, δεν υπήρχε, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε εκδιωχθεί από τους Γκρίζους Λύκους. Είναι μια περίεργη προσωπικότητα, είναι Αζέρος στην καταγωγή. Ξαφνικά όλο αυτό το αποτέλεσμα τον έβαλε στο επίκεντρο. Γιατί είναι ο δεύτερος νικητής μετά τον Ερντογάν. Δεν είναι βέβαιο ότι ελέγχει τις ψήφους του. Αλλά το ποσοστό που λείπει πλέον από τον Ερντογάν είναι πολύ μικρό. Θα γίνει πανστρατιά να καταψηφιστεί. Αλλά ο Ερντογάν απέδειξε ότι ξέρει να πολεμάει, όπως ξέρει επί 21 χρόνια και δεν θα χάσει τις εκλογές. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα χάσει τις εκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ