ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνελήφθη Κινέζος για κατασκοπεία αντιφρονούντων που στηρίζουν την Ταϊβάν

ΗΠΑ: Συνελήφθη Κινέζος για κατασκοπεία αντιφρονούντων που στηρίζουν την Ταϊβάν
Φωτογραφία Αμερικανών αστυνομικών Unsplash

Συνελήφθη στις ΗΠΑ ο Λιτάνγκ Λιάνγκ, ένας Κινέζος που κατηγορείται ότι είναι πράκτορας του Πεκίνου και παρακολουθούσε αντιφρονούντες στην περιοχή της Βοστόνης.

Ο 63χρονος συνελήφθη την Τρίτη και φέρεται ότι ενεργούσε ως μη δηλωμένος πράκτορας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σε βάρος του υπάρχουν υποψίες ότι μεταξύ 2018 και 2022 παρέδωσε στις κινεζικές αρχές πληροφορίες για τα μέλη της κινεζικής κοινότητας της Βοστόνης που στηρίζουν την Ταϊβάν.

Ο Λιάνγκ φέρεται ότι έδωσε στο Πεκίνο το όνομα ενός προσώπου που κατέστρεψε μια κινεζική σημαία, ένα βίντεο που εικονίζει έναν ακτιβιστή σε μια διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ καθώς και φωτογραφίες άλλων Κινέζων αντιφρονούντων.

Εάν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 10 ετών. Οι ΗΠΑ συλλαμβάνουν τακτικά πρόσωπα που κατηγορούνται ότι είναι Κινέζοι κατάσκοποι. αντιφρονούντες.

Το Πεκίνο, που διαψεύδει ότι διαπράττει κατασκοπεία, κατηγορεί με τη σειρά του Αμερικανούς πολίτες. Ένας 78χρονος Αμερικανός, μόνιμος κάτοικος του Χονγκ Κονγκ, καταδικάστηκε πρόσφατα σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι υποθέσεις αυτές υποσκάπτουν κάθε φορά τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες επιδίδονται σε αχαλίνωτο ανταγωνισμό, στον διπλωματικό, στρατιωτικό, τεχνολογικό και οικονομικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ