ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - G7: Ο Μπάιντεν αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών

ΗΠΑ - G7: Ο Μπάιντεν αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών
AP Photo/Patrick Semansky

Αντιμέτωπος με πολιτική κρίση με αφορμή την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει παρ’ όλα αυτά στην Ιαπωνία να εδραιώσει τις διεθνείς του συμμαχίες έναντι του Πεκίνου.

«Θα είναι δύσκολο να ‘ανταγωνιστεί την Κίνα’ όταν είναι τόσο απασχολημένος να βυθίζει το πλοίο του. Και πώς νομίζουμε ότι μας βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος;», σχολίασε στο Twitter ο Έβαν Φάιγκενμπαουμ, ειδικός σε θέματα Ασίας στο Carnegie Endowment for International Peace και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι δύσκολο να μιλά για οικονομική ενότητα έναντι στη Ρωσία και την Κίνα όταν «το πιο σοβαρό, άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη G7 είναι ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ», παρατήρησε ο Τζος Λίπσκι του Atlantic Council.

Ο Μπάιντεν, που θα αναχωρήσει σήμερα για τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Παπούα Νέα Γουινέα και στην Αυστραλία, διαβεβαιώνει ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο.

«Η φύση της προεδρίας είναι να διαχειρίζεσαι ένα εκατομμύριο σοβαρά ζητήματα ταυτόχρονα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε για να αποφύγουμε μια στάση πληρωμών και για να εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις της Αμερικής ως κινητήριας δύναμης στη διεθνή σκηνή», δήλωσε χθες Τρίτη.

Όμως, την ώρα που ξεκινά την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Μπάιντεν χάνει την ευκαιρία να κάνει μια θριαμβευτική διπλωματική περιοδεία, προτού αρχίσει να οργώνει τις ΗΠΑ.

Αντ’ αυτού ο 80χρονος Δημοκρατικός θα επιστρέψει από την Κυριακή στην Ουάσινγκτον για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για ένα τόσο κρίσιμο αλλά και δυσνόητο, για τις άλλες χώρες, θέμα: την έγκριση από το Κογκρέσο της αύξησης του ορίου δανεισμού της χώρας.

Αν αυτό δεν γίνει, οι ΗΠΑ ενδέχεται από την 1η Ιουνίου να κηρύξουν στάση πληρωμών: να μην είναι σε θέση να καταβάλλουν τους μισθούς των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, τις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα και να αποπληρώνουν τα χρέη τους προς τους δανειστές τους. Κάτι πρωτοφανές.

Για τον λόγο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την ιστορική του επίσκεψη στην Παπούα Νέα Γουινέα, ένα νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό η στρατηγική σημασία του οποίου αυξάνεται καθώς οξύνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν. Ακυρώθηκε επίσης η επίσκεψή του στην Αυστραλία, μια χώρα σύμμαχο.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τους ηγέτες των χωρών αυτών στο περιθώριο της G7.

Εξάλλου στις 22 Ιουνίου θα υποδεχθεί τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην Ουάσινγκτον, ενώ απηύθυνε αντίστοιχη πρόσκληση και στον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι.

Δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεσμεύθηκε ότι στη G7 οι ηγέτες «θα επιδείξουν την κοινή τους προσέγγιση έναντι των προκλήσεων που θέτει η Κίνα».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι άλλοι αρχηγοί κρατών «κατανοούν» ότι ο Μπάιντεν ενεργεί για να αποφύγει μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ, που θα ήταν καταστροφική και για τις δικές τους οικονομίες.

Όμως αυτό το ταξίδι προκαλεί αναταραχή, κυρίως σε έναν πρόεδρο ο οποίος επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οι δημοκρατίες, για να επιβληθούν έναντι των αυταρχικών καθεστώτων, πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ενεργητικές και ρεαλιστικές.

Πώς να στηρίξει αυτό το επιχείρημα όταν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ επιδίδονται σε μια σκληρή αντιπαράθεση η οποία αναγκάζει το Κογκρέσο να αυξάνει τακτικά το όριο δανεισμού της χώρας; Και όταν η φερεγγυότητα της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται από περίπλοκες δημοσιονομικές μάχες;

Όλες οι χώρες της G7 έχουν μεγάλα δημόσια χρέη, ξεκινώντας από την Ιαπωνία η οποία έχει το παγκόσμιο ρεκόρ χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της, αλλά καμία δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πολιτικό χάος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ