ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές: Θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές: Θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024
(AP Photo/Jean-Francois Badias, File)

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ορίσουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής των επικείμενων ευρωεκλογών στο διάστημα 6 έως 9 Ιουνίου 2024, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 17/5 η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η πολιτική αυτή συμφωνία θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα από Συμβούλιο Υπουργών. Η εκλογή των ευρωβουλευτών, που γίνεται κάθε πέντε χρόνια με καθολική ψηφοφορία, θα σημάνει την αρχή για την ανανέωση των επικεφαλής των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών (Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Συμβούλιο).

Επιλέγοντας περίπου 705 βουλευτές που θα υπηρετήσουν από το 2024 έως το 2029, οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πολιτικές ομάδες της Ευρώπης οδεύουν προς μια ιστορική αναδιάταξη, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κοιτάζει συμμαχίες με την ακροδεξιά.

Σύμφωνα με το Politico, η επιλογή να διεξαχθεί η ψηφοφορία από την Πέμπτη 6 Ιουνίου έως την Κυριακή 9 Ιουνίου του επόμενου έτους σηματοδοτεί ήττα για την Πορτογαλία. Η Λισαβόνα είπε ότι αυτές οι ημερομηνίες θα μειώσουν τη συμμετοχή στην Πορτογαλία, λόγω εθνικής εορτής τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Ωστόσο, οι διπλωμάτες δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν την ομόφωνη υποστήριξη που απαιτείται για την επιλογή διαφορετικών ημερομηνιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ