ΚΟΣΜΟΣ

Η Μπαχμούτ μετατρέπεται στο ουκρανικό Στάλινγκραντ

Η Μπαχμούτ μετατρέπεται στο ουκρανικό Στάλινγκραντ
(AP Photo/Libkos)

Μέσα σε μόλις 10 ημέρες η κατάσταση στην Μπαχμούτ, στην μικρή πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας που έχει εξελιχθεί στην σκληρότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια μάχη του 21ου αιώνα, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχουν καταφέρει να ανακοινώσουν την κατάληψη και την ανακατάληψή της τουλάχιστον τρεις φορές.

Σήμερα εκπρόσωπος των Ουκρανικών δυνάμεων ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της χώρας μέσα σε 48 ώρες έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν περισσότερα από 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα βόρεια και νότια της πόλης. Δυτικοί αναλυτές, αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, υπογραμμίζουν πως η συγκεκριμένη έκταση ακόμη και εάν είναι υπερβολικά μεγάλη ως εκτίμηση, δείχνει πραγματικά πως οι Ουκρανοί δεν έχουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν από το σημείο και το κυριότερο πως διαθέτουν τόσο τους στρατιώτες όσο και τα όπλα προκειμένου να μην μείνουν μόνο σε θέση άμυνας αλλά παράλληλα να αντεπιτεθούν.

Την ίδια στιγμή και η Ρωσία ανακοινώνει προελάσεις εντός της πόλης την οποία εδώ και οκτώ μήνες διεκδικεί από τους Ουκρανούς. Το «περίεργο» στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις είναι πως τις επιβεβαιώνουν ουκρανικοί στρατιωτικοί κύκλοι, δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα: πώς γίνεται και οι δύο αντίπαλοι να προωθούνται στο συγκεκριμένο σημείο. Η απάντηση αν και περίπλοκη εδράζεται στο γεγονός πως οι Ουκρανοί ίσως έχουν επιλέξει να αλλάξουν την στρατηγική τους στο σημείο από την στιγμή που κατάφεραν μέσα σε ελάχιστες ώρες την περασμένη εβδομάδα να καταλάβουν τις θέσεις που είχαν Ρώσοι στα βόρεια της πόλης. Είναι το συγκεκριμένο σημείο για το οποίο ο επικεφαλής της Wagner, Πριγκόζιν, κατηγόρησε τον στρατό πως αποχώρησε αφήνοντάς του απροστάτευτο στην Ουκρανική επίθεση. Με την κατάληψη του βόρειο τμήματος της πόλης οι Ουκρανοί προσπαθούν να κλείσουν τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο από την Μπαχμούτ στα Νότια.

Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες και μισθοφόροι συνεχίζουν να φτάνουν στο σημείο αλλά όχι στους αριθμούς που αυτό συνέβαινε πριν από έναν μήνα. Σήμερα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά στρατεύματα που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το σημείο είναι πολύ περισσότερα και πλέον πρέπει να πολεμήσουν πριν ακόμη φτάσουν στην ίδια την πόλη. Προβλήματα αρχίζουν να δημιουργούνται και στον βασικό ανεφοδιασμό των στρατιωτών όχι μόνο με πολεμοφόδια αλλά και με τρόφιμα και νερό με τους Ουκρανούς πλέον να διαθέτουν δύο στρατηγικά σημεία για να συνεχίσουν την αντίσταση. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως τις Ουκρανικές δυνάμεις δεν απασχολεί ιδιαίτερα εάν οι Ρώσοι στρατιώτες που φτάνουν στο σημείο τελικά καταφέρουν να προσεγγίσουν τα εδάφη που ελέγχει η Μόσχα καθώς ακόμη κι αν αυτό συμβεί έχουν ήδη καταπονηθεί και έχουν δαπανήσει και μεγάλο μέρος της επιθετικής τους ισχύος. Το Κρεμλίνο αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα που δημιουργείται στο σημείο τις τελευταίες 72 ώρες βομβαρδίζει συχνά από αέρος τις ουκρανικές θέσεις σε βορρά και νότο ενώ παράλληλα έχει φέρει 2 επιπλέον μονάδες πυροβολικού οι οποίες επιχειρούν περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα προσπαθώντας να ανοίξουν κάποιον διάδρομο για τις δυνάμεις τους.

Εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να αντέξουν στο σφυροκόπημα και πιέσουν συντονισμένα τις επόμενες ημέρες για την κατάληψη του ανατολικού τμήματος της πόλης είναι βέβαιο πως οι Ρώσοι θα βρεθούν σε μία κατάσταση αποφάσεων. Στην ίδια κατάσταση έφεραν οι Ουκρανικές δυνάμεις τους Ρώσους λίγο πριν την ανακατάληψη της Χερσώνας με τη Μόσχα τότε να αποφασίζει την απόσυρση περισσότερων από 10.000 μάχιμων στα ανατολικά του Δνείπερου προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Ουκρανών που προέλαυναν στο νότιο πεδίο.

Εκτός από τον Πριγκόζιν πάντως αρκετές είναι και οι φωνές εντός Ρωσίας και Μόσχας που κάνουν λόγο και ασκούν κριτική για τον τρόπο που ο Ρωσικός στρατός επιχειρεί στη Μπαχμούτ. Ακόμη και προπαγανδιστές του Κρεμλίνου διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για το σχέδιο κατάληψης της πόλης και για την επάρκεια υποστήριξης όσων επιχειρούν στην περιοχή. Η μάχη στην Μπάχμουτ αρχίζει να μοιάζει όλο και πιο έντονα με την ουκρανική εκδοχή του Στάλινγκραντ αν και η ρωσική επική νίκη κατά των στρατευμάτων του Χίτλερ είχε διαρκέσει λιγότερο… (Ιούλιος 1942 – Φεβρουάριος 1943).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ