ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απειλή για την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη λένε έξι στους δέκα Αμερικανούς

ΗΠΑ: Απειλή για την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη λένε έξι στους δέκα Αμερικανούς
O Σαμ Άλτμαν AP Photo/Patrick Semansky

Απειλή για την ανθρωπότητα θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη οι Αμερικανοί.  

Πάνω από τα δύο τρία των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις ενώ το 61%, ήτοι έξι στους 10 πιστεύει ότι μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα. Ένα άλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όσοι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία, με ποσοστό 70% ενώ το ποσοστό των υποστηρικτών του Τζο Μπάιντεν ήταν 60%.

Η δημοσκόπηση ήρθε μια μέρα μετά την κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου του Σαμ Άλτμαν διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI και δημιουργού του ChatGPT.

Ο Άλτμαν της υποστηριζόμενης από τη Microsoft, OpenAI ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη».

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ δήλωσε «δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε το τζίνι στο μπουκάλι. Παγκοσμίως υπάρχει μια έκρηξη της τεχνολογίας.»

Σημειώνεται ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανανκοίνωσή του έκρουσε κώδωνα κινδύνου λέγοντας ότι η Artificial Intelligence — ΑΙ στη δημόσια υγεία, μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις, καθώς τα δεδομένα που χρησιμοποιεί, προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις μπορεί να είναι μεροληπτικά ή να χρησιμοποιούνται λανθασμένα.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το τρίτο σπουδαιότερο θέμα για τους Αμερικανούς, το δεύτερο είναι η εγκληματικότητα και το πρώτο είναι η οικονομία και ο κίνδυνος ύφεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ