ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν κατηγορεί και τις δύο πλευρές για την επίθεση στο δισκοπωλείο

Ο Ερντογάν κατηγορεί και τις δύο πλευρές για την επίθεση στο δισκοπωλείο
REUTERS/Thomas Mukoya

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την επίθεση εξτρεμιστών σε δισκοπωλείο της Κωνσταντινούπολης, το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «λάθος» το γεγονός ότι τα θύματα κατανάλωναν αλκοόλ κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.

«Και οι δύο πλευρές ευθύνονται στην υπόθεση αυτή» φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Είναι λάθος να επιδίδεσαι σε τέτοιες δραστηριότητες μέχρι έξω στο δρόμο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, όπως είναι και λάθος να επεμβαίνεις με ωμή βία.

Μάλιστα ο Ερντογάν κατήγγειλε και εκείνους που, όπως είπε, «εκμεταλλεύτηκαν αυτό το λυπηρό επεισόδιο για πολιτικούς σκοπούς».

Με αφορμή την επίθεση στο δισκοπωλείο ο αντιπολιτευόμενος Τύπος έκανε λόγο για άνοδο του ισλαμισμού και της αδιαλλαξίας των συντηρητικών κύκλων απέναντι στον διαφορετικό τόπο ζωής στην Τουρκία.

Πολλοί θαυμαστές του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Radiohead συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή για να πιουν ένα ποτό στο δισκοπωλείο Velvet IndieGround και να ακούσουν το νέο δίσκο "A Moon Shaped Pool" όταν δέχτηκαν επίθεση από περίπου 20 άνδρες που τους κατηγορούσαν αφενός για τον θόρυβο που έκαναν και αφετέρου επειδή κατανάλωναν αλκοόλ.

Κάποιοι από το εξαγριωμένο πλήθος φώναζαν: «Τι κάνετε εδώ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού; Βγείτε έξω!», εισβάλλοντας στο κατάστημα.

Την επόμενη μέρα, στην ίδια συνοικία, η αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση μια διαδήλωση περίπου 500 ανθρώπων οι οποίοι κατήγγειλαν τον "αυταρχισμό" του Τούρκου προέδρου.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν φώναζαν συνθήματα όπως: "όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό", αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "κλέφτη" και "δολοφόνο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ