ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στη Μπαχμούτ – Αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο τη νύχτα

Πόλεμος Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στη Μπαχμούτ – Αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο τη νύχτα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ώρα που στην Μπαχμούτ, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα από τα επίκεντρα του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνονται σφοδρές μάχες, εντείνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για άλλη μια νύχτα στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθώς συνεχίστηκαν οι εντατικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών.

Σειρήνες ηχούσαν μέσα στη νύχτα στο Κίεβο και άλλους δήμους. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εκρήξεις στη Λβιβ και στη Ρίβνε (δυτικά), καθώς και στη Χερσώνα (νότια).

«Η αντιαεροπορική άμυνα δρα στον εναέριο χώρο του Κιέβου. Μείνετε στα καταφύγια ωσότου τερματιστεί ο συναγερμός!», τόνισε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Σερχίι Πόπκο. Ο ομόλογός του στην περιφέρεια Κρεβνί Ρι (νότια), ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, απηύθυνε παρόμοια σύσταση, κάνοντας λόγο για «εκρήξεις».

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού σε αυτό το στάδιο. Οι συναγερμοί άρχισαν να αίρονται μερικές ώρες αφού κηρύχθηκαν στο Κίεβο, σε κεντρικές και νότιες περιφέρειες· παρέμεναν σε ισχύ σε ανατολικές και δυτικές.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως κάποιοι στόχοι καταρρίφθηκαν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την άλλη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως βομβαρδίστηκε με ρουκέτες η πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους. Δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Την προηγούμενη νύχτα, το Κίεβο και άλλες πόλεις έγιναν στόχος κύματος πυραυλικών πληγμάτων από τις δυνάμεις της Ρωσίας. Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε ότι κατέρριψε σχεδόν όλους τους ρωσικούς πυραύλους, ενώ αντίθετα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «όλοι» οι στόχοι επλήγησαν και «καταστράφηκαν».

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου κάνει λόγο για ρωσικές επιθέσεις «άνευ προηγουμένου» ως προς την «ισχύ, την ένταση και την ποικιλομορφία τους» τον τρέχοντα μήνα.

Παράλληλα, στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Ιαπωνία, η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα των διαμαντιών, με σκοπό να περισταλεί η δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Σφοδρές μάχες στην Μπαχμούτ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως θεωρεί απίθανο να καταληφθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες η Μπαχμούτ, η –σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη– πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που έχει μετατραπεί σ’ ένα από τα επίκεντρα του πολέμου από το καλοκαίρι του 2022.

«Είναι απίθανο η Μπαχμούτ να καταληφθεί πλήρως αύριο ή μεθαύριο», ανέφερε ο κ. Πριγκόζιν μέσω Telegram τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, αναφερόμενος σε σφοδρές μάχες σε νοτιοδυτικές συνοικίες της πόλης.

«Η Μπαχμούτ δεν έχει καταληφθεί ακόμη. Υπάρχει μια συνοικία που λέγεται ‘Σαμαλιότ’. Πρόκειται για απόρθητο οχυρό (...) Οι σκληρότερες μάχες δίνονται εκεί αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο επικεφαλής της Βάγκνερ. «Έχω κάτι σημαντικό να ζητήσω λοιπόν: η σιωπή είναι χρυσός. Αφήστε μας να τελειώσουμε τη δουλειά», πρόσθεσε.

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία διαβεβαίωσε την Τρίτη πως οι δυνάμεις της έχουν ανακαταλάβει 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια της Μπαχμούτ, αναγνώρισε όμως ταυτόχρονα πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν μέσα στην ίδια την πόλη, μεγάλο μέρος της οποίας είναι συντρίμμια έπειτα από τις πολύμηνες εχθροπραξίες.

Η μάχη για αυτή την πόλη του Ντονμπάς χαρακτηρίζεται η πιο αιματηρή και η πιο μακρά αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Δυτικοί παρατηρητές και αξιωματούχοι αμφισβητούν τη στρατηγική σημασία της κατάληψης της Μπαχμούτ για τη Ρωσία. Όμως, πέρα από το ότι θα προσέφερε στη Μόσχα τη δυνατότητα να προπαγανδίσει μια νίκη στον πόλεμο, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως θα επέτρεπε στα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς άλλες πόλεις και να ολοκληρώσουν την κατάληψη όλου του Ντονμπάς.

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ υποστηρίζονται από μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού, όμως ο κ. Πριγκόζιν κατηγορεί συχνά τη ρωσική στρατιωτική ιεραρχία πως δεν εφοδιάζει τους άνδρες του με επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών για να κυριεύσουν την πόλη και τελευταία διαμαρτύρεται πως μονάδες του στρατού υποχώρησαν, προσφέροντας δυνατότητες στον ουκρανικό στρατό να πλαγιοκοπήσει τις δυνάμεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ