ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Χάρη στον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς

Λευκορωσία: Χάρη στον αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς
O αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς (AP Photo/Sergei Grits)

Προεδρική χάρη έλαβε ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς που συνελήφθη πριν από δύο χρόνια στη Λευκορωσία αφού οι λευκορωσικές αρχές υποχρέωσαν αεροσκάφος της Ryanair, στο οποίο επέβαινε, να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ.

Μιλώντας στο κυβερνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta τη Δευτέρα 22/5, ο Ρομάν Προτάσεβιτς είπε ότι «μόλις υπέγραψε όλα τα σχετικά έγγραφα για τη χάρη μου» και «ευχαρίστησε προσωπικά» τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για την απόφαση.

Σημειώνεται ότι στις 3 Μαϊου, δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε τον Προτάσεβιτς σε κάθειρξη 8 ετών.

Ο 28χρονος ήταν αρχισυντάκτης του αντιπολιτευόμενου καναλιού Telegram Nexta κατά τη διάρκεια εκτεταμένων διαδηλώσεων που ακολούθησαν τις αμφισβητούμενες εκλογές στη χώρα το 2020. Εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν αφότου ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα σχεδόν αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, κήρυξε τη νίκη εν μέσω αναφορών από διεθνείς παρατηρητές ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη υπέρ του. Δεκάδες χιλιάδες συνελήφθησαν και αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις συγκεντρώσεις.

Μαζί με πολλούς άλλους αρχηγούς κινημάτων διαμαρτυρίας, ο Προτάσεβιτς διέφυγε στο εξωτερικό και συνέχισε να καλύπτει τα γεγονότα στη χώρα του, όντας αυτοεξόριστος στην Πολωνία.

Ο Προτασέβιτς συνελήφθη στις 23 Μαΐου του 2021 μαζί με την σύντροφό του, τη Ρωσίδα υπήκοο Σοφία Σαπέγκα, αφού οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν το αεροσκάφος της Rynair, στο οποίο επέβαιναν και το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Οι λευκορωσικές αρχές της χώρας προφασίστηκαν την απειλή ψεύτικης βόμβας, προκειμένου να αναγκάσουν το αεροσκάφος να προσγειωθεί.

Έρευνα από Πολωνούς αξιωματούχους για το περιστατικό κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι διέπραξε «πράξη κρατικής τρομοκρατίας» προκειμένου να συλλάβει τον μπλόγκερ.

Μαζί με άλλους δύο -οι οποίοι δικάζονταν ερήμην- ο 27χρονος Προτασέβιτς κατηγορείτο για την διάπραξη τουλάχιστον 1.586 εγκλημάτων.

Στις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί περιλαμβανόταν η διοργάνωση μαζικών ταραχών, η προετοιμασία ενεργειών που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη, το αίτημα για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, η σύσταση ή διεύθυνση εξτρεμιστικής οργάνωσης και η συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας.

Μετά τη σύλληψή του, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας δημοσίευσαν μια σειρά βίντεο στα οποία ο Προτάσεβιτς ζητούσε προσωπικά συγγνώμη από τον Λουκασένκο για τον αντικυβερνητικό ακτιβισμό του. Σύμφωνα με την οικογένεια του Προτάσεβιτς, οι δακρύβρεχτες εμφανίσεις στην prime-time ήταν το αποτέλεσμα «κακομεταχείρισης, βασανιστηρίων και απειλών» που υπέστη στην αιχμαλωσία και φαινόταν εμφανώς τραυματισμένος.

Η Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, η ηγέτης της αντιπολίτευσης που λέει ότι ήταν η πραγματική νικήτρια των εκλογών του 2020, είχε ζητήσει στο παρελθόν την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει «σωματική και ηθική πίεση» από τις αρχές.

Περισσότεροι από 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Τιχανούσκαγια, λένε στελέχη της εξόριστης αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ