ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ένα άδειο οικόπεδο με άμμο στο Ντουμπάι πουλήθηκε για 34 εκατομμύρια δολάρια

Γιατί ένα άδειο οικόπεδο με άμμο στο Ντουμπάι πουλήθηκε για 34 εκατομμύρια δολάρια
Η εν λόγω έκταση είναι ένα άδειο οικόπεδο στο πολυτελές νησί Jumeirah Bay, το οποίο πωλήθηκε πρόσφατα για περισσότερα από 34 εκατομμύρια δολάρια (AP Photo/William Kronholm, File)

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε για 34 εκατομμύρια δολάρια.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για να αγοράσετε πανύψηλα κάστρα, μεγάλες παραθαλάσσιες επαύλεις ή μεγαλοπρεπή κτήματα που συνεχίζονται για μίλια στον ορίζοντα.

Αυτό το ποσό θα μπορούσε να σας αγοράσει στόλους ισχυρών σπορ αυτοκινήτων Lamborghini ή μεγαλοπρεπών Rolls-Royce Phantom.

Θα μπορούσε να σας αγοράσει ακόμη και το δικό σας ιδιωτικό τζετ.

Στο Ντουμπάι, σου αγοράζει μόνο ένα χωράφι με... άμμο.

Εντάξει, όχι οποιοδήποτε χωράφι με άμμο όμως.

Η εν λόγω έκταση είναι ένα άδειο οικόπεδο στο πολυτελές νησί Jumeirah Bay, το οποίο πωλήθηκε πρόσφατα για περισσότερα από 34 εκατομμύρια δολάρια - μια εκπληκτική τιμή ακόμη και σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι τιμές των ακινήτων μπορεί να φτάσουν τόσο ψηλά όσο η αρχιτεκτονική ενός ουρανοξύστη.

Το μη ανεπτυγμένο ακίνητο των 24.500 τετραγωνικών ποδιών πωλήθηκε από τον Umar Kamani, Βρετανό επιχειρηματία και συνιδρυτή της PrettyLittleThing.

Η πώληση - για 125 εκατομμύρια ντιρχάμ (AED) - σηματοδοτεί ένα τεράστιο κέρδος 242% σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς των 36,5 εκατομμυρίων AED, ή λίγο λιγότερο από 10 εκατομμύρια δολάρια, το 2021.

Η ταυτότητα του αγοραστή παραμένει άγνωστη.

Το οικόπεδο είναι ένα από τα 128 που διατέθηκαν αρχικά στο τεχνητό νησί, το οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω μιας γέφυρας 1.000 ποδιών.

Η απίστευτη τιμή του αντικατοπτρίζει όχι μόνο την ανθεκτικότητα ορισμένων ακινήτων στο Ντουμπάι έναντι στις πτωτικές τάσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, αλλά επίσης, λένε οι μεσίτες, δείχνει και σε τι θέλουν οι πλούσιοι να ξοδέψουν τα δολάρια τους.

«Η Jumeirah Bay είναι ότι πιο ιδιαίτερο και απομονωμένο μπορεί να βρει κανείς στο Ντουμπάι», λέει ο Andrew Cummings του Knight Frank Dubai, του κτηματομεσιτικού γραφείου που διαχειρίστηκε την πώληση.


«Είναι για άτομα με εξαιρετικά υψηλά κεφάλαια που αναρωτιούνται:


"Ποιο είναι το καλύτερο που μπορώ να πάρω;" Αντιπροσωπεύει το καλύτερο μέρος στην κατηγορία για τοποθεσία και ιδιοκτησία στο Ντουμπάι».

Το νησί των 6,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών έχει σχήμα ιππόκαμπου και διαθέτει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ιταλική μάρκα πολυτελείας Bulgari, το οποίο άνοιξε το 2017 και στέφθηκε αμέσως ως το καλύτερο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στον κόσμο.

Το Jumeirah Bay Island φιλοξενεί επίσης πολλές αμμώδεις παραλίες και μια μαρίνα για δεκάδες γιοτ, εστιατόρια υψηλής ποιότητας, ένα γυμναστήριο και ένα κέντρο spa.

Περιορισμένος αριθμός πολυτελών διαμερισμάτων διατίθεται επίσης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Bulgari.

Το 2022, δύο παρόμοια οικόπεδα στο νησί πουλήθηκαν μαζί για 180 εκατομμύρια AED, ή λίγο πάνω από 49 εκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας ότι η αξία της γης στο Ντουμπάι αυξάνεται. “Η γη έχει εκτιμηθεί τόσο ακριβά, κυρίως λόγω της τοποθεσίας, είναι πολύ κοντά όχι μόνο στο Bulgari αλλά και στο Four Seasons καθώς και στο κέντρο του Ντουμπάι και στην επιχειρηματική περιοχή”, λέει ο Cummings. “Αλλά είναι επίσης λόγω της ιδιωτικότητας και της αποκλειστικότητας που προέρχεται από ένα νησί που έχει μόνο 100 περίπου οικόπεδα, σε αντίθεση με το Palm Jumeirah που έχει χιλιάδες ακίνητα”.

Τα αρχικά 128 οικόπεδα στο νησί έχουν μειωθεί σε κάτι παραπάνω από 100, λόγω ορισμένων αγοραστών που αγόρασαν περισσότερα από ένα για να χτίσουν μεγαλύτερες βίλες. Τα περισσότερα είναι ακόμα άδεια και ο Cummings εκτιμά ότι μόνο ένα στα 10 κατοικείται αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, προβλέπει ότι αυτή η πώληση θα αυξήσει περαιτέρω την αξία των οικοπέδων - καθώς και αυτή των ακινήτων που μπορεί τελικά να βγουν στην αγορά μόλις χτιστούν. “Έχουμε μία έπαυλη υπό κατασκευή που αναμένεται να φέρουμε στην αγορά προς το τέλος του έτους, το οποίο θα κοστίσει πιθανώς πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, λέει.

Οι τρέχουσες καταχωρίσεις δείχνουν ότι ένα κενό οικόπεδο προς πώληση στο νησί Jumeirah Bay πωλείται για 90 εκατομμύρια AED, ή περίπου 24,5 εκατομμύρια δολάρια. Ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων και τεσσάρων λουτρών στο συγκρότημα Bulgari στο νησί προσφέρεται για 60 εκατομμύρια AED, ή περίπου 16,3 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο για τον Kamani, μάλλον δεν μετανιώνει για την απώλεια του οικοπέδου του - γιατί έχει ένα πανομοιότυπο ακριβώς δίπλα του. Ποιος ξέρει αν θα το πουλήσει και αυτό – σε ακόμη υψηλότερη τιμή.

«Έχει θέσει το σημείο αναφοράς», λέει ο Cummings.

Και καταλήγει λέγοντας:

«Έτσι τώρα μπορεί να κάνει ένα νέο ρεκόρ».

Why an empty sand plot in Dubai sold for a record $34M

ΔΗΜΟΦΙΛΗ