ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη FBI: Αμέτρητες απειλές και απόπειρες δολοφονίας εναντίον της βασίλισσας Ελισάβετ

Αποκάλυψη FBI: Αμέτρητες απειλές και απόπειρες δολοφονίας εναντίον της βασίλισσας Ελισάβετ
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ AP Photo / Alastair Grant Pool

Στοιχεία που αποκαλύπτουν την διατύπωση απειλών και πιθανό σχέδιο δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετήρθαν στο φως από το FBI, ένα χρόνο μετά το θάνατό της.

Οι απειλές έλαβαν χώρα κατά τις επισκέψεις της στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1980 και του 1990, καθώς μεταξύ των εγγράφων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του FBI, ήταν και ένα σημείωμα που αφορούσε την επίσκεψη της και του Φίλιππου στην δυτική ακτή των ΗΠΑ το 1983.

Όπως μεταδίδει το Skynews και σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο από ιρλανδικούς κύκλους, υπήρχε μεταξύ άλλων ένας άνδρας που δήλωνε ότι «η κόρη του είχε σκοτωθεί στην Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα από καουτσούκ, σχεδίαζε να βλάψει την βασίλισσα Ελισάβετ».

Αυτό θα το πετύχαινε είτε «ρίχνοντας αντικείμενο από την Γέφυρα Golden Gate στο βασιλικό γιοτ Britannia όταν θα περνούσε από κάτω, είτε προσπαθώντας να σκοτώσει την βασίλισσα κατά την επίσκεψή της στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι», όπως μεταδίδουν οι πληροφορείς.

Το 1979, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) είχε δολοφονήσει τον λόρδο Λούι Μάουντμπάτεν, ξάδελφο της βασίλισσας, κατά την περίοδο των Troubles, των συγκρούσεων ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε ένα άλλο σημείωμα αναφέρεται σε απειλές προερχόμενες από ιρλανδικές οργανώσεις για την διατάραξη εκδηλώσεων στις οποίες επρόκειτο εκείνη να παραστεί, όπως ένα ματς μπέιζμπολ και μία δεξίωση στον Λευκό Οίκο, ενώ σε ένα του 1989 αναφέρεται πως αν καμία συγκεκριμένη απειλή δεν έχει διατυπωθεί κατά της βασίλισσας, «η πιθανότητα απειλών από τον IRA κατά της βρετανικής μοναρχίας παραμένει παρούσα».

Οι περισσότερες απόπειρες, είχαν πραγματοποιηθεί, κυρίως από τον IRA.

Το 1970 προσπάθησαν να εκτροχιάσουν το τρένο στο οποίο επέβαινε δυτικά του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, και το 1981 είχαν σχεδιάσει βομβιστική επίθεση κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην βόρεια Σκωτία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ