ΚΟΣΜΟΣ

Η οικονομία μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας

Η οικονομία μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας
AP Photo/Francisco Seco

Οι κάλπες στήνονται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες στην Τουρκία με τους πολίτες να αποφασίζουν όχι μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας αλλά για το ποια θα είναι η πορεία της χώρας μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.  

Αδιαμφισβήτητο φαβορί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν παραδίδει τα όπλα γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν χάσει αυτό θα είναι το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

Το ίδιο κάνει και ο Ερντογάν με τους δύο υποψηφίους να προσπαθούν να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση αλλά και να κερδίζουν όσους δεν τους επέλεξαν στον πρώτο γύρο.

Αυτό σημαίνει τους 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους του τρίτου στο πρώτο γύρο των εκλογών, Σινάν Ογάν, ο οποίος έχει εκφράσει ανοικτά τη στήριξή του στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ υπάρχουν και τα οκτώ εκατομμύρια εκείνων που αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν την εκλογική διαδικασία στον πρώτο γύρο.

Στην κινητοποίηση των τελευταίων ποντάρει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος τα τελευταία 24ωρα κλιμάκωσε τα πυρά του κατά του Ερντογάν, ο οποίος φυσικά και τα ανταπέδωσε.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση των Κούρδων, οι οποίοι αν και έχουν ένα άσχημο παρελθόν με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανό Κόμμα (CHP) σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον Ερντογάν.

Καθοριστική για το αποτέλεσμα θα είναι και η συμμετοχή η οποία ανήλθε σε ποσοστό ρεκόρ στον πρώτο γύρο, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι πολίτες στον δεύτερο καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο Ερντογάν είχε αναδειχθεί νικητής με μεγάλη ευκολία.

Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας φοβούνται την αποχή και την απάθεια και έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους, υποσχόμενος να απελάσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Ο Ερντογάν τον κατηγόρησε για ρητορική μίσους και είπε ότι μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου θα ήταν νίκη για τους τρομοκράτες.

Τι λέει η τελευταία δημοσκόπηση

Η Özdemir Research η οποία έκανε μία από τις επιτυχημένες προβλέψεις του πρώτου γύρου τόσο στις κοινοβουλευτικές όσο και στις προεδρικές δημοσκοπήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια σφάλματος,δείχνει τον Ερντογάν να προηγείται στην κούρσα για την προεδρία με διαφορά 7,88 μονάδων.

Στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο σκοπεύετε να ψηφίσετε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 Μαΐου 2023;», το αποτέλεσμα μετά και την κατανομή των ψήφων των αναποφάσιστων δίνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 53,94% και στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 46,06%, καταγράφοντας διαφορά 7,88%.

Δύσκολη η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα ωστόσο δεν θα είναι εύκολη για τον νικητή. Η οικονομία της χώρας είναι δεινή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λίρα κατακυλά έναντι του δολαρίου σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Επιπλέον για πρώτη φορά από το 2002, υποχώρησαν τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και διαμορφώθηκαν στα 151,3 εκατομμύρια δολάρια στις 19 Μαΐου, όπως έδειξαν τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε μάλιστα να επικαλεστεί και τη βοήθεια του... Αλλάχ για την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Αποκαλυπτική της ανησυχίας του κόσμου είναι ότι κάνει ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια για να αλλάξει τις λίρες του σε δολάρια και ευρώ. Ο φόβος τους είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα ο Ερντογάν, αν νικήσει, θα επιβάλει capital controls ενώ έντονη είναι η φημολογία ότι θα μπει υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια στιγμή η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ολοένα πιο δύσκολη χωρίς να μπορούν να αγοράσουν τα βασικά αγαθά με τον πληθωρισμό να βρίσκεται τα ύψη.

Η αντίδραση των ξένων

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εκλογές και οι ξένοι ηγέτες δεδομένου ότι ο Ερντογάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει εντάσεις.

Αγκάθι για τη Δύση αποτελεί η στενή σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς τον έχει φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ την ίδια στιγμή που διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν να τον κρατούν στο προσκήνιο.

Η Άγκυρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας που επιτρέπει την αποστολή ουκρανικών σιτηρών. Αυτό της επιτρέπει να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου όταν τελικά συμβεί.

Η Τουρκία προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, αλλά συνεχίζει επίσης να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και δεν έχει παίξει πουθενά τον υποστηρικτικό ρόλο που θα μπορούσε να ελπίζει η συμμαχία.

Πως γίνονται οι εκλογές

Η Τουρκία διεξάγει εκλογές κάθε πέντε χρόνια. Υποψήφιοι πρόεδροι μπορούν να προταθούν από κόμματα που έχουν υπερβεί το όριο του 5% των ψηφοφόρων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή από κόμματα που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 υπογραφές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά τους.

Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που λαμβάνει πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, αλλά εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων, οι εκλογές οδηγούνται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στον πρώτο γύρο.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 και κλείνουν στις 17:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ