ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σαουδική Αραβία ο Μπλίνκεν - Ποια η ατζέντα της επίσκεψής του

Στη Σαουδική Αραβία ο Μπλίνκεν - Ποια η ατζέντα της επίσκεψής του
AP Photo/Andrew Harnik

Στη Σαουδική Αραβία θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μία χώρα σύμμαχο αν και πολλές φορές οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από ένταση.   

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στο βασίλειο γίνεται καθώς οι δύο χώρες έχουν μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση στο Σουδάν, χωρίς ωστόσο να έχουν επιτύχει την τήρηση αρκετών εκεχειριών μεταξύ των εμπόλεμων στρατηγών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα εξετάσει με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους τη «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών σε περιφερειακά και διμερή θέματα, διευκρινίζει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Θα συμμετάσχει επίσης σε υπουργική συνεδρίαση την Τετάρτη με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στη συνέχεια την Πέμπτη στο Ριάντ σε συνεδρίαση του συνασπισμού των χωρών που πολεμούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το ταξίδι πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και σχεδόν έναν χρόνο μετά το ταξίδι που προέδρου Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι του 2022 που είχε μέτρια επιτυχία.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ έχουν ως γνωστόν περιπλακεί καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν κατηγορεί την πλούσια πετρελαϊκή μοναρχία του Κόλπου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι επηρεάζει τις τιμές του αργού.

Η υπόθεση της δολοφονίας το 2018 του δημοσιογράφου επικριτή των αρχών του Ριάντ, του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη διατηρείται έντονη παρότι οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό γυρίσει σελίδα.

Επίσης η Ουάσινγκτον πιέζει θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και του Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και απαιτεί επίσης εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ