ΚΟΣΜΟΣ

Ο υβριδικός ουκρανικός πόλεμος - Τα φθηνά και αξιόπιστα drones του Ζελένσκι

Ο υβριδικός ουκρανικός πόλεμος - Τα φθηνά και αξιόπιστα drones του Ζελένσκι
AP/Evgeniy Maloletka

Τις τελευταίες τουλάχιστον είκοσι ημέρες, από την στιγμή δηλαδή που επίσημα το ρωσικό υπουργείο άμυνας ξεκίνησε να παραδέχεται τις ουκρανικές επιθέσεις εντός ρωσικών περιοχών – κυρίως στο Μπέλγκοροντ – δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές αναζητούν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν σε συμπεράσματα αναφορικά με τον τρόπο που έχει επιλέξει το Κίεβο να πλήξει σε διαφορετικά μέτωπα τις δυνάμεις της Μόσχας.

Πρόσφατα το CNNi επισκέφθηκε μία περιοχή στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, χωρίς για ευνόητους λόγους να αποκαλύπτεται το ακριβές σημείο, στο οποίο οι Ουκρανοί έδειξαν στους δημοσιογράφους πώς χτυπούν ρωσικά σημεία ενδιαφέροντος με drones.

Το εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι πως οι ουκρανικές δυνάμεις με ελάχιστα μέσα έχουν καταφέρει να πλήξουν την Ρωσία, αλλά το γεγονός πως η Ουκρανική διοίκηση έχει ήδη δώσει το πράσινο φως και τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου οι Ουκρανοί να μην έχουν ανάγκη εισαγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τρίτους αλλά να τα κατασκευάζουν μόνοι τους.

Ναι, σήμερα η Ουκρανία διαθέτει σύμφωνα με πηγές από το Κίεβο τουλάχιστον 3 μονάδες κατασκευής drones διάσπαρτες σε ασφαλή σημεία στην επικράτειά της από τις οποίες προσδοκά μάλιστα να έχει περισσότερα από 100.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη το μήνα από τον Ιούλιο και μετά.

Είναι ξεκάθαρο πως οι Ουκρανοί έχουν «αγκαλιάσει» οποιαδήποτε νεοτερικότητα στο κομμάτι του ανορθόδοξου πολέμου και μέσω των drones και του πολύ απλού χειρισμού τους έχουν σήμερα την δυνατότητα να χτυπούν πανάκριβο εξοπλισμό της Ρωσίας αλλά και σημεία κομβικά για τις μελλοντικές εξελίξεις στα πεδία, όπως για παράδειγμα οι υποδομές αποθήκευσης πυρομαχικών και καυσίμων.

Από την αρχή ακόμη του πολέμου ο ουκρανικός στρατός μέσω μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εκκλήσεις μέσω του Υπουργείου Άμυνας ζητούσε από νεαρούς που είχαν σπουδές στο τεχνολογικό πεδίο, ακόμη και από ερασιτέχνες πιλοτους drones να ενταχθούν και να βοηθήσουν στα πεδία των μαχών.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σύμφωνα με το Κίεβο ανταπροκρίθηκαν στο συγκεκριμένο κάλεσμα και σήμερα μία ομάδα που αποτελείται από κάτι περισσότερο από 300 ανθρώπους έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τον ουκρανικό προγραμματισμό για παραγωγή drones.

Όχι τα ουκρανικά drones σήμερα δεν είναι δυνατό να έχουν τα εξελιγμένα τεχνικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά των αμερικανικών, των ιρανικών ή ακόμη και των τουρκικών αλλά είναι βέβαιο πως μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και σε 30 χιλιόμετρα απόσταση και δεν κοστίζουν πολύ οπότε και η αποτυχία σε ένα χτύπημα δεν πλήττει συνολικά τα οικονομικά του πολέμου για το Κίεβο.

Τα φθηνά και σχετικά αξιόπιστα ουκρανικά drones συμβάλλουν επίσης σε ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα του Κιέβου έναντι της Μόσχας, στην εξάπλωση του φόβου εντός της Ρωσίας. Το τελευταίο διάστημα εκτός από τα σύνορα υπάρχουν δύο σημαντικά χτυπήματα στην Μόσχα. Το ένα σε κατοικίες και το άλλο πάνω από το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία για τα drones που χτύπησαν στην πρωτεύουσα της χώρας και παρά το γεγονός πως το Κίεβο αρνείται την εμπλοκή του στις συγκεκριμένες ενέργειες υπάρχουν «ψίθυροι» που αναφέρουν πως εκατοντάδες είναι τα νέου τύπου ουκρανικά drones με τα οποία έχουν οπλιστεί Ρώσοι αντιφρονούντες.

Οι συγκεκριμένοι θύλακες εντός της Ρωσίας είναι ακόμη ένα δυναμικό – κρυφό όπλο στην «φαρέτρα» του Ζελένσκι ο οποίος χωρίς σύγχρονη αεροπορία, αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και βαριά πολεμική βιομηχανία έχει σήμερα την δυνατότητα να χτυπά «σιωπηλά» και κυρίως ουσιαστικά σε σημεία που πριν από 20 μήνες ήταν αδύνατο να φτάσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ